Virksomheder glade for Vejle Kommunes grønne fokus

Virksomheder glade for Vejle Kommunes grønne fokus

14. november 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Langsigtet fokus på green-tech, innovation og resiliens har gjort Vejle til en attraktiv industrihub for grønne virksomheder.

På Scandics hotel i Vejle har virksomheden Aguardio fået en aftale om installation af virksomhedens enheder på hotelværelserne. Enheden, der måler vandforbruget i brusenichen skal gøre folk opmærksomme på deres vandforbrug, så de derved kan spare på vandet.

Det er Vejle Kommunes erhvervsafdeling, der har formidlet kontakten mellem Aguardio og Scandic Hotel, og aftalen vil give Aguardio en masse værdifuld data. Samarbejdet mellem den grønne iværksættervirksomhed og den store hotelkæde, er et godt eksempel på, hvordan Vejle Kommune har fokus på grøn erhvervsudvikling.

– Vi startede vores virksomhed i Pakhuset i Kolding, men fik kort tid efter øjnene op for alt det der sker med grøn udvikling og resiliens i Vejle. Da muligheden bød sig, flyttede vi virksomheden til Vejle, fortalte Thomas Munch-Lauersen, fra Aguardio.

Sammen med en række andre større og mindre grønne energivirksomheder var Aguardio 13. november samlet i Resilience House til et netværksmøde med Vejle Kommune. Her var der gennemgående ros til kommunen for gennem en årrække at have fastholdt fokus på den grønne udvikling og på resiliens.

Menneskeliggør teknologien
På mødet blev den erhvervsmæssige fremtid for Vejle Kommune debatteret. Emner som kunstig intelligens og Kinas teknologiske udvikling, der ventes at skylle ind over verden om kort tid blev diskuteret.

Jørgen Andersen, der er direktør ved Green Tech Center, sagde blandt andet, at hvis vi i Danmark forestiller os, at vi skal være verdensledende i udviklingen af kunstig intelligens, så kommer det ikke til at ske – alene på grund af den store globale konkurrence på området.

– Men vi kunne være dem, der fokuserede på at blive de bedste til at gøre teknologien menneskelig. Vi kunne være de bedste til at finde ud af, hvordan man satte mennesket i centrum når den teknologiske udvikling kommer over os, forklarede han.

Kommunens virkelighed
Virksomhederne på mødet havde blandt andet fokus på, hvordan erhvervenes hjemmemarkeder kunne forbedres. Når grønne innovative virksomheder præsenterer deres produkter på møder med kunder fra udlandet, kan det være overbevisende, hvis produktet rent faktisk er i brug i den by, hvor virksomheden har hjemme.

Den pointe kunne kommunaldirektør Niels Ågesen udmærket se, men mindede samtidigt de tilstedeværende virksomhedsledere om, at kommuners virkelighed ifølge loven er, at projekter og indkøb af varer og tjenesteydelser skal sendes i udbud, hvilket der også blev anerkendt.

Kommunaldirektøren tilføjede, at kommunens rolle i højere grad kan være at agere initiativtager og igangsætter af nye processer, ligesom kommunen også gerne stiller rammer til rådighed for lokale virksomheder, der har besøg af højtstående kunder. I den forbindelse nævnte han både muligheden for at bruge de fine rammer i Vejles gamle rådhus og de kreative omgivelser i Spinderihallerne.