Vi skal producere til middelklassen!

Vi skal producere til middelklassen!

13. marts 2019

Foto: Torbjørn Næs Bertelsen

Kick-Off på Vejles nye erhvervspolitik bød også på inspiration udefra om hvilke trends og tendenser, man skal være opmærksom på, når den nye politik skal formuleres.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen stillede spørgsmålet: ”Hvad skal vi leve af i fremtiden”, og det havde han nogle gode bud på.

– Middelklassen vokser voldsomt over hele kloden. I Danmark er vi rigtig gode til at producere varer til middelklassen, så det skal vi udnytte. Vi skal også gøre en større indsats for at anerkende de faglærte og uddanne flere af dem. Og så skal vi skabe flere iværksættere. Jo flere jo bedre, sagde Jesper Bo Jensen. Og så opfordrede han virksomhederne til at blive bedre til hurtigere at få ny teknologi ind i virksomhederne.

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen er middelklassen en oplagt målgruppe. 

– Teknologi har aldrig gjort os fattigere. Tværtimod. Det vil øge vores rigdom, understregede fremtidsforskeren.

Teknologien breder sig som en steppebrand
Journalist og IT-ekspert Nicolai Sonne introducerede deltagerne til kunstig intelligens, og hvordan teknologien breder sig som en steppebrand.

Han gav masser af konkrete eksempler: Robotten, der lynhurtigt kan trænes op til at give huskøbere en bedre rådgivning end ejendomsmægleren. Robotter, der er bedre til at kende ukrudt fra planter og finde fejl på vindmølletårne end mennesker. Robotter, der kan ringe til din demente mor hver dag og underholde hende.

Galleri: Journalist og IT-ekspert Nicolai Sonne introducerede deltagerne til kunstig intelligens.

– Vi må erkende, at vi i dag laver robotter, der er meget dygtigere end os mennesker, sagde Nicolai Sonne og advarede virksomhederne om, at der hele tiden kommer nye intelligente produkter på markedet.

– Hvis din virksomhed ikke udvikler det nye produkt, så kommer der en anden og gør det, lovede Nicolai Sonne.

Hvilke mål går Vejle efter i 2025?
Vejle skal være testplatform for nye ideer fra nye erhverv. Vejle skal være førende inden for udvikling af nye fødevarer. Vi skal hente Vejles studerende hjem, når de er færdiguddannede i universitetsbyerne.

Der var allerede mange bud på nye mål i erhvervspolitikken, da en række erhvervs-, uddannelses- og organisationsfolk var inviteret til Kick-Off på Welcon.

Læs også: Hvad skal Vejles nye erhvervspolitik satse på?

Deltagerne blev også bedt om at komme med forslag til, hvordan Vejles erhvervsliv involveres i processen, hvordan kommunen hjælper virksomhederne med at lykkes, og hvordan vi går fremtiden i møde?

Der kom mange bud på alle spørgsmål. F.eks. tættere samarbejde mellem virksomheder og studerende. Fuld fart på FabLab. Gøre kommunen attraktiv at bo i, så virksomhederne kan tiltrække og fastholde arbejdskraft. Se nye måder at være turist på. Matche store og små virksomheder. Gøre det attraktivt at være faglært. Udnytte vores position som resilient by. De nye og ubnge virksomheder skal inviteres ind.

Send dit eget input til Vejles nye erhvervspolitik her