Vejles strategi for resiliens er Europas første

Vejles strategi for resiliens er Europas første

17. marts 2016

Tekst: Anna Marie Bohsen
Foto: Nils Rosenvold

Et par hundrede gæster deltog til lanceringen af Vejles resiliensstrategi på Hotel Munkebjerg i dag. Resiliens betyder robusthed, og med strategien har Vejle forberedt sig til fremtiden og kan udvikle ’fremtidens Vejle’, sagde borgmester Arne Sigtenbjerggaard bl.a. i åbningstalen

 

 

 

I 2013 blev Vejle udvalgt til det globale ”100 Resilient Cities”-netværk, hvor hver eneste by har forpligtet sig til i fællesskab at udvikle metoder og nye løsninger til at håndtere fremtidens store udfordringer for samfundet. Metoder og løsninger skal deles med resten af verden.

Vejle er den eneste by i Skandinavien i det globale netværk og er blandt andre i selskab med London, Paris, Rotterdam – og Singapore, New York, Rio de Janeiro og Mexico City. 
– De byer, som sammenligner sig med os, som borgmesteren muntert bemærkede.

– Vi gør udfordringer til muligheder, og derfor vil strategien være et godt værktøj i bestræbelserne på at få et robust og sammenhængende Vejle og et bæredygtigt velfærdssamfund. En stærk vilje giver et stærkt samfund. Og selv om vi er med blandt mange store byer, så har vi alle store udfordringer, som skal løses. Vi kan inspirere hinanden uanset størrelse, selv om vi har meget forskellige rammer at løse opgaverne i, sagde borgmesteren i sin åbningstale.

 

 

Video: Oplev stemningen fra lanceringen i videoen herover.

Ministeren vil følge Vejle
Troels Lund Poulsen, minister for erhverv og vækst, glædede sig med Vejle over at være i et globalt netværk og samarbejde og den første med den vigtige strategi. Han understregede, at efter Cop21 i Paris arbejder verden sammen om klimaforandringer, og at Danmark er langt fremme med grønne løsninger, fordi mange virksomheder arbejder med dem. 

Og ministeren rundede af med at sige, at regeringen også vil tage ved lære af Vejles resiliensstrategi, og at ”vi vil ivrigt følge med i jeres arbejde”. 

 

 

Billedgalleri: Klik på billedet for at se billeder fra lanceringen.

 

Taler og præsentation af strategien
Efter Troels Lund Poulsen var der tale ved Associate Director i 100 Resilient Cities Vikram Singh. Derefter blev Vejles strategi for resiliens præsenteret ved Vejle Kommunes chief resilience officer Jonas Kroustrup. Strategien fortæller om Vejle Kommunes fokus og indsatser i de kommende år. 

Vejle har valgt fire strategiske indsatsområder: Den Samskabende By, Klima Resiliens, Social Resiliens og Smart City. Strategien samler desuden 100 forslag til innovative løsninger på eksisterende og kommende markante samfundsudfordringer.

Paula Kirk, Associate Director i ARUP, var også på talerstolen. ARUP er Vejle Kommunes strategipartner i 100 Resilient Cities.

Rotterdam og Paris på programmet
Efter en pause, hvor der blev netværket på kryds og tværs, var der oplæg ved Rotterdams chief resilience officer, Arnoud Molenaar, om deres arbejde med innovative, resiliente muligheder i klimatilpasning og byudvikling.

Paris’ chief resilience officer Sébastien Maire sluttede eftermiddagen af med at fortælle om deres erfaringer med social resiliens og forebyggelse af radikalisering. Det gjorde han sammen med specialkonsulent Stine Strohbach fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.