Vejle satser på gastronomisk madlaboratorium

Vejle satser på gastronomisk madlaboratorium

06. juni 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Kokkelandsholdets tidligere teammanager skal stå i spidsen for Vejles nyetablerede madlaboratorium, der hjælper fødevarevirksomheder og gastronomer med at udvikle ny og spændende mad.

Fødevarer handler om meget mere end det, der ender på tallerkenen. Det er absolut nødvendigt, at kvalitet, stil, form og farver er tænkt ind i samtlige processer, når fødevarevirksomheder og gastronomer skal udvikle spændende produkter og retter.

Sådan siger Per Mandrup, der står i spidsen for Vejles nye madlaboratorium, der har fået navnet Culinary Institute by VejleErhverv. Den tidligere teammanager for Danmarks kokkelandshold, bringer et gastronomisk netværk og en dyb viden om gastronomi til instituttet, der gør, at Vejle tager et kvantespring ind på det gastronomiske Danmarkskort.

– Gastronomer og fødevareproducenter vil få adgang til vores viden, ligesom de kan vælge mellem en masse kursusmuligheder, hvor jeg og andre madeksperter vil agere inspirerende medspillere i virksomhedernes arbejde med at udvikle nye og spændende madprodukter, siger Per Mandrup.

Det nye madlaboratorium, der holder til i Food Innovation House på Lysholt Allé i Vejle, henvender sig særligt til hotel, restaurant og fødevarebranchen, men Per Mandrup ser også et potentiale for at hjælpe nystartede iværksættere inden for fødevareområdet.

Nordisk inspiration
Det nye madinstitut er den første af sin slags i Danmark og trækker blandt andet på erfaringer fra Danmarks skandinaviske nabolande, der har haft tilsvarende madlaboratorier i flere år.

– Jeg har besøgt Norges Gastronomiske Institut, Sveriges Måltidens Hus og USA’s Culinary Institute of America for at søge inspiration til, hvordan vores madlaboratorium i Vejle skulle skabes, forklarer Per Mandrup, og forklarer, at besøgene i udlandet har givet masser af næring til etableringen af madinstituttet, der i Vejle bliver placeret i et fødevarecentrum i Danmark.

– Vejle og hele Trekantområdet har stolte landbrugs- og fiskeritraditioner, og producerer i dag de mest fantastiske råvarer. Det skal vi have fortalt hele verden. Hvor mange ved for eksempel, at Peter Ålbæk i Farre laver nogle af verdens bedste pølser, eller at Danmarks bedste ørredkaviar produceres hos Brilliant Kaviar i Vejle, fortæller Per Mandrup.

Per Mandrup (til venstre) er leder af Culinary Institute by VejleErhverv, der holder til i Food Innovation House. Han er tidligere teammanager for kokkelandsholdet.

Internationalt samarbejde
På madlaboratoriet er afstanden mellem teori og praksis kort. Der er sammenhæng med udviklingskøkkenet i Food Innovation House, hvor der kan tilbydes kurser og udvikling for virksomheder, organisationer og foreninger.

Fra 2019 planlægger Per Mandrup, at begynde et internationalt samarbejde med verdensorganisationen af kokke – Worldchefs – der har en medlemsskare på over 10 millioner kokke fra 107 lande.

– For gastronomisk interesserede private borgere vil vi også tilbyde arrangementer, hvor man for eksempel kan opleve, hvilken betydning gode råvarer har for livskvaliteten, og der vil være events, hvor man kan træne sine smagsløg og opnå større forståelse for madkvalitet, som er en hjørnesten i den spirende danske fødevarekultur, forklarer Per Mandrup.

Fødevarer – en styrkeposition
Vejle og Trekantområdet har længe været en eksponent for dansk fødevarekultur, med store virksomheder som Tulip, Danespo og Dancake, der årligt eksporterer fødevarer for mange millioner til hele verden.

– Der er mere end 7000 personer beskæftiget i fødevaresektoren i vores område, forklarer Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, der pointerer, at fødevaresektoren står stærkt i Vejle-området og, at kommunen gør meget for at understøtte erhvervet.

Derfor glæder han sig over, at Danmarks første madlaboratorium bliver placeret i Vejle, hvor mange fødevarevirksomheder kan få glæde af de unikke faciliteter og tilbud, som Culinary Institute tilbyder sammen med Food Innovation House.

– At det er lykkedes at få den tidligere leder af kokkelandsholdet til at stå i spidsen for Vejles nye madlaboratorium, vidner om de høje ambitioner vi har på fødevareområdet, og jeg håber, at fødevarevirksomheder fra nær og fjern vil få smag for mulighederne i Culinary Institute by VejleErhverv. De er lige til at sætte tænderne i, slutter Jens Ejner Christensen.