Vejle-Prisen uddelt på Arkitekturens Dag

Vejle-Prisen uddelt på Arkitekturens Dag

02. oktober 2018

Tekst: Rie Nielsen

Et enfamiliehus og et rækkehusbyggeri blev begge præmierede med Vejle-Prisen 2017 på Arkitekturens Dag 1. oktober. Derudover vandt det samme enfamiliehus også Borgernes Arkitekturpris 2017.

Vejle Kommune ønsker at sætte fokus på arkitektonisk kvalitet i nybyggeri, restaurering af gamle bygninger samt af byrum, parker og pladser. Derfor uddeler byrådet hvert år en Vejle-pris til de projekter, som bidrager til god arkitektur og arkitektonisk nytænkning. Det er en betingelse for at modtage prisen, at byggeriet er færdigt og taget i brug året før, altså i dette tilfælde i 2017.

I år var syv projekter nomineret til Vejle-prisen. Heraf blev der fundet to vindere.

Villa på skråning
Den ene vinder er et enfamiliehus på Stejlbjergvej 19, 7120 Vejle Ø. Bygherrerne er Gitte og Peter Jakobsen. Huset er tegnet af Prisme Arkitekter A/S.

I bedømmelsen lyder det bl.a.: ”Boligen er flot indpasset på den terrænmæssigt udfordrende grund, som har et fald på 16 højdemeter. De forskudte etager med forskellige vinkler skaber flere terrasser og nicher med mulighed for læ og sol på forskellige tidspunkter samt udsigt over Vejle Fjord.”

1. etape af rækkehusbebyggelsen Tirsbæk Bakker var en af to vindere af Vejle-prisen.

Rækkehuse i bakker
Den anden vinder er rækkehusbebyggelsen Tirsbæk Bakker – 1. etape. Bygherre er Tirsbæk Bakker Udlejning A/S og boligforeningen ØsterBo. Det er tegnet af Ravn Arkitektur.

I bedømmelsen lyder det bl.a.: ”Bebyggelsen er tilpasset området og skaber sammen med de omgivende bebyggelser en helhed med et ensartet og roligt udtryk. Boligerne har et enkelt udtryk med gode detaljer som for eksempel variation i murværket. Der er fokus på gode uderum med flere store terrasser til hver bolig. De grønne fællesarealer har en god størrelse og er indrettet med enkeltstående træer, grupper af træer og variation i græsarealernes karakter, som giver et let afvekslende og indbydende udtryk. ”

1.182 gav deres mening til kende
Det var enfamiliehuset på Stejlbjergvej, der løb ved Borgernes Arkitekturpris. Borgerne havde mulighed for via Facebook, Instagram og vejle.dk at stemme på de samme 7 projekter, som var nomineret til Vejle-Prisen. I år valgte 1.182 borgere at stemme på deres favorit. Og flest stemmer, nemlig 395, tilfaldt altså villaen på Stejlbjergvej.

Prisen blev uddelt af Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, ved et arrangement i Vejles gamle teater på Banegårdspladsen.

Læs evt. mere om Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris og se alle syv nominerede på vejle.dk.