Vejle nomineret til Byplanprisen 2018 for Fjordbyen

Vejle nomineret til Byplanprisen 2018 for Fjordbyen

12. september 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Nils Rosenvold

Ud over Vejle er to andre kommuner blandt de nominerede til prisen, der uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

Vejle Kommune er nomineret til Byplanprisen for planlægningen af den helt nye bydel på Lystbådehavnen – Fjordbyen. En blandet bydel med boliger, domiciler, lystbådehavn, erhvervshavn og et væld af klubaktiviteter. En bydel, der totalt har ændret Vejles skyline og givet den et stærkt blikfang.

Juryen fremhæver “Vejles innovationskraft og den stærke plankultur, der muliggør projekter ud over det sædvanlige. Mange byer har en arkitekturpolitik, men få bruger den så aktivt som Vejle. I mange år vendte Vejle ryggen mod vandet. I dag har byen vendt sig mod fjorden og er blevet meget mere synlig for alle, der passerer,” hedder det i nomineringen.

Byplanprisen uddeles hvert år for planlægning, der er udtryk for nytænkning. De øvrige nominerede er Fredensborg og Esbjerg kommuner. Prisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening – og vinderen afsløres på årets Byplanmøde 4. oktober i Hjørring.

Har været med hele vejen
Kommunaldirektør Niels Ågesen, der har været med hele vejen, siden de første tanker til bydelen blev tænkt, er glad og stolt over, at Vejle Kommune er nomineret til Byplanprisen.

– Vi glæder os over, at det er lykkedes at skabe en meget varieret og arkitektonisk flot bydel, som både er interessant for de borgere, der bor i området og for alle, der dyrker sejlsport i en eller anden form. Samtidig er det blevet et skønt rekreativt område for hele byen og for de mange gæster og turister, der besøger Vejle.

Fjordenhus, tegnet af den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson, har alene siden åbningen i juni tiltrukket 80.000 gæster, og mange studierejser så langt væk som Sidney har meldt deres ankomst.

– Den nye bydel spiller også en vigtig rolle i kommunens klimasikring af Vejle, siger kommunaldirektøren. Ved udformningen af de anlæg, som skal klimasikre området, har vi lagt stor vægt på, at bydelen ikke kun får løst de tekniske udfordringer, men også tilføres nye kvaliteter i form af forskønnelse, mere grønt og nye oplevelses- og aktivitetsmuligheder.

Men Niels Ågesen understreger samtidig, at Vejle er oppe imod to meget spændende projekter – klimatilpasning i Fredensborg og byudvikling i stor skala i Esbjerg.

Flagskibsprojekt for 100 Resilient Cities
Det markante ansigtsløft af Vejles byfront har også fået opmærksomhed fra internationale organisationer, der arbejder med udvikling af verdens byer, bl.a. Vejle. 100 Resilient Cities har udpeget Fjordbyen som et af organisationens flagskibsprojekter.

– Fjordbyen er en vellykket eksempel på resilient byplanlægning, hvor Vejle har identificeret de udfordringer, der svækker byens fundament og har omdannet dem til en ressource, siger direktør i 100 Resilient Cities, Michael Berkowitz.

Læs også mere om Byplanprisen og nomineringerne her: http://www.byplanlab.dk/byplanprisen