Vejle-netværk studerede århusianske byrum

Vejle-netværk studerede århusianske byrum

06. juli 2017

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Torbjørn Næs Bertelsen

45 personer fra Vejle-områdets fødevareindustri drog på studietur til Aarhus for at blive klogere på street food-konceptet og få ny inspiration til udvikling af levende byrum.

Det nyetablerede netværk på fødevareområdet havde på sit første møde 31 maj diskuteret, om det er muligt at etablere et madmarked, inspireret af det århusianske street food-koncept, i Vejle. Det affødte en levende debat på netværksmødet.

Netop derfor tog Vejle Kommune siden initiativ til en studietur, hvor netværket kunne møde nogle af de centrale folk bag det populære århusianske koncept, så de kunne forklare, hvor faldgrubberne i givet fald ligger, og hvad det kræver.

Teknik- og miljørådmand i Aarhus Kommune, Kristian Würtz, fortalte om tankerne bag den store forandring, der de seneste år er sket på havnen i Aarhus.

Byliv er forudsætning for byrum
Studieturen blev dog indledt ved, at netværket mødte Aarhus teknik- og miljørådmand Kristian Würtz, der fortalte om den store transformation, der er sket på havnen i Aarhus, hvor der er skudt en helt ny bydel op.

Han fortalte, at man målrettet har arbejdet med at skabe nye byrum, der er interessante for borgerne.

Et af disse byrum så delegationen fra Vejle også, da man besøgte Danmarks største byhave med 300 stadepladser, der er etableret på den yderste havnepynt, hvor der tidligere lå en containerhavn.

– Interessante byrum kommer ikke af sig selv. Når der er byliv, og der samtidig er aktiviteter, der inddrager borgerne, er der basis for at interessante byrum opstår. Det er centralt i vores tilgang, at byliv er forudsætningen for byrum, fortalte Kristian Würtz.

Fødevarenetværket besøgte en byhave, der er med til at skabe byliv til den nye bydel. Anders Laursen fra Grundejerforeningen Pier 4 fortalte om aktiviteterne på stedet.

Street er seriøs business
Hovedsigtet med studieturen var dog at blive klogere på, hvad der skal til og hvor omfangsrigt et street food-projekt egentlig er.

Thomas Bendtsen, der er én af tre idémænd bag Aarhus Street Food, tog imod netværksflokken i et hjørne af den tidligere bushangar ved Aarhus Rutebilstation, hvor Aarhus Street Food holder til.

I en baggrund af hektisk aktivitet og masser af frokostgæster fortalte han, at madmarkedet var startet som et idealistisk fællesskabsprojekt, men at stedets succesfulde udvikling har gjort, at foretagendet i dag drives som en forretning, hvor alle prioriteringer tages dybt seriøst.

Thomas Bendtsen er én af tre idémænd bag Aarhus Street Food.

Autenticitet
– Alle madboder er selvstændige virksomheder, men vi har fra starten insisteret på, at man skal levere autentisk mad til fornuftige priser. Det er vigtigt, at her er et godt og varieret udvalg, som gæsterne kan gå på opdagelse i. Derfor prioriterer vi også, at der kun er ét sted, hvor man kan få thai-mad; ét sted, hvor man kan få mexicansk mad og så videre, siger Thomas Bendtsen.

Street Food Aarhus er på kort tid blevet utroligt populært, men Thomas Bendtsen advarer mod at tro, at enhver by kan åbne et street food-marked, som automatisk vil tiltrække liv, kunder og omsætning.

– Der er mange, der har brændt fingrene på street food konceptet. Bare fordi noget er street food, så kommer det ikke automatisk til at fungere, forklarede han, inden studieturen bevægede sig over mod det andet nyetablerede madmarked i Aarhus – Aarhus Central Food Market.

Networking
Snakken gik hele dagen livligt blandt netværksdeltagerne, som diskuterede mange forskellige spørgsmål undervejs. Er street food muligt i Vejle? Er der nok virksomheder? Hvor skal det ligge? Vil vejlenserne egentlig bakke op om et street food-marked? Og i det hele taget blev der netværket på kryds og tværs.

Og ved hjemkomsten til Vejle overraskede administrerende direktør for BS Invest, Jørgen Andersen, delegationen og inviterede på en rundtur i Vejles gamle teater, som BS Invest for nylig overtog ejerskabet af.

BS Invest har ifølge Jørgen Andersen ingen konkrete planer med bygningen, men har offentligt tilkendegivet, at man er meget åben for gode anvendelsesforslag til den kendte bygning i det centrale Vejle. Derfor har de inviteret vejlenserne til Åbent Hus, og så kan alle komme med deres bud på, hvordan vi bedst udnytter den historiske bygning.