Vejle med i opløbet om international konference om cykelturisme

Vejle med i opløbet om international konference om cykelturisme

21. marts 2018

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: VisitVejle

Vejle er blandt tre udvalgte kandidater, som kæmper om at få tildelt værtskabet for Cycle Tourism Conference 2018. Og det var en imponeret delegation, der netop har været i Vejle for at inspicere byen.

I alt var der ti ansøgninger til værtsskabet for Cycle Tourism Conference 2018, og Vejle er blandt de sidste tre kandidater. Derfor havde britiske Ed Lancaster og spanske Jesus Freire fra det europæiske cykelforbund, European Cyclists’ Federation, taget turen til Vejle for at se nærmere på området og Vejles konferencefaciliteter.

Konferencen samler 200 fagnørder inden for cykelturismen fra hele Europa, og et værtskab vil betyde vigtig eksponering i arbejdet på at gøre Vejle mere kendt som attraktiv cykeldestination.

24 timers charmeoffensiv
Rammen for besøget var 24 timer, hvor Ed Lancaster og Jesus Freire skulle overbevises om, at Vejle er det helt rigtige valg i forhold til konferencefaciliteter og samtidig også et interessant område med oplevelser. Derfor startede rundvisningen i Kongernes Jelling, hvor der både er direkte adgang til Hærvejen på cykel, oplevelser og mulighed for lokaler til netværksarrangement og lignende. Turen gik også fordi DGI Huset og Spinderihallerne for at se på konferencefaciliteter.

Delegationen blev vist rundt i den smukke natur i og omkring Vejle, og besøgte bl.a. Himmelpinden med udsigt ud over byen.. Fra venstre ses Kristian Jager Nykrog, Ed Lancaster og Jesus Freire. 

Delegationen nåede også at opleve bl.a. Himmelpinden, Vejle Ådal, Bindeballestien og nogle af Vejles mange stigninger med bakkeskilte. Inden afrejse til Bruxelles blev der tid til et borgmesterbesøg, hvor de fik et indblik i Vejles indsats for cykelturisme.

-Det var et rigtig godt møde, hvor jeg fik fortalt om vores motivation og ambitioner i Vejle, og jeg håber, vi får værtsskabet for Cycle Tourism Conference 2018. Cykelturisme har et stort potentiale, og vi arbejdet målrettet på at udvikle indsatsen, fortæller borgmester Jens Ejner Christensen.

Gode kunder
Cycle Tourism Conference har fokus på det såkaldte touring segment. Touring segmentet kendetegnes bl.a. ved at have overnatninger undervejs. Det kan være i telt med sovepose, men det kan også være den eksklusive turist, hvor tingene bliver transporteret, og de bor på dyre hoteller og spiser treretters.

Og cykelturister er gode kunder. Undersøgelser fra VisitDenmark viser, at netop denne gruppe i gennemsnit bruger flere penge end andre turistgrupper.

-Vejle-området er oplagt for cykelturisme, og vi har mange besøgende hvert år. Grejsdalsløbet er et godt eksempel på, hvordan vores store events også er vigtige for cykelturismen. Løbet tiltrækker hvert år 4000-5000 deltagere fra forskellige lande, og det betyder bl.a. omsætning for butikker, spisesteder og flere varme senge, siger Morten Damgaard, erhvervs- og turismechef i Vejle Kommune, og tilføjer:

-At vi er i finalefeltet til at blive vært for konferencen, ser jeg som et udtryk for, at vi ikke blot kan afvikle konferencer på et højt niveau, men at vi også har alt det andet, som gør, at Vejle er en interessant cykeldestination.

Småt, men rigtig godt
Sammenlignet med tidligere værtsbyer for Cycle Tourism Conference, er Vejle en betydelig mindre by. Men det behøver ikke være nogen ulempe.

-De var meget positive efter besøget. Der er mange ting, der taler Vejle op. De ser ikke Vejles størrelse som et problem, men en fordel i forhold til at opnå mest mulig omtale, opmærksomhed og interesse om konferencen. Derudover taler Jellingmonumenterne, naturen, det kuperede terræn og gode konferencefaciliteter også til Vejles fordel, fortæller Kristian Jager Nykrog, projektleder for rekreative cykelfaciliteter i Vejle Kommune.

Hvis Vejle vinder værtsskabet, kommer byen i fint selskab med Nantes, Basel og Wien, som tidligere har været vært for konferencen, der holdes hvert andet år. Det forventes, at værtskabet bliver tildelt vinderen inden udgangen af marts.