Vejle med i aftale om grøn kollektiv trafik

Vejle med i aftale om grøn kollektiv trafik

30. juni 2020

Foto: Jacob Due

Vejle er en af de seks kommuner, som transportminister Benny Engelbrecht har indgået klimasamarbejdsaftale med om den grønne transport.

Landets største kommuner skal være fyrtårne i den grønne omstilling af den kollektive trafik. Det fremgår af de klimasamarbejdsaftaler, som transportminister Benny Engelbrecht nu har indgået med Vejle og kommunerne i henholdsvis København, Aarhus, Odense, Aalborg og Frederiksberg. Mandag 29. juni præsenterede transportministeren den nye aftale på et pressemøde i Skyttehuset i Vejle.

Aftalerne skal være med til at understøtte og accelerere den grønne omstilling i landets kommuner ved, at alle nye bybusser skal være nulemissionsbusser fra 2021. Det er både en gevinst for klimaet og luftkvaliteten i byerne.

– De seks kommuner står i dag for cirka ¼ af den samlede kollektive buskørsel. Derfor er det også helt naturligt, at de skal være drivkraften i omstillingen af den kollektive trafik. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi har indgået en række ambitiøse aftaler, som skal være begyndelsen på et gearskifte af den grønne omstilling i kommunerne. Jeg håber og tror på, at flere af landets kommuner vil følge efter og tiltræde de mål som landets største kommuner forpligtiger sig til, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Klimasamarbejdsaftalerne har primært fokus på grøn omstilling af bustrafikken, men andre transportelementer vil også indgå for hovedparten af kommunerne

Der var rig mulighed for at tale klimasamarbejdsaftale, da transportminister Benny Engelbrecht deltog i pressemødet med borgmester Jens Ejner Christensen i Skyttehuset i Vejle.

 

Vejles klimaudvalg skal arbejde videre med aftalen
Som led i Vejle Kommunes arbejde med grøn omstilling har kommunen nedsat et klimaudvalg, der skal kvalificere og accelerere omstillingen af den kollektive transport. Klimaudvalget vil således med udgangspunkt i overliggeraftalen med regeringen arbejde målrettet med en række udvalgte tematikker og konkrete mål.

Alle nye bybusser skal fra 2021 være nulemissionsbusser, og så skal der lægges en plan for grøn omstilling af alle kommunale personbiler og køretøjer i 2021. Der skal også arbejdes med nulemissionsbusser på lokale åbne ruter og på de tværkommunale ruter hurtigst muligt, dog tidligst med udbud i 2022.

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) er glad for, at Vejle Kommune indgår en samarbejdsaftale med transportministeren om at arbejde med den grønne omstilling af vores kollektive trafik.

– Det er en spændende aftale, der ligger i god forlængelse af Vejle Kommunes mangeårige arbejde for grøn omstilling, resiliens og bæredygtighed. Jeg synes derfor, at det er helt rigtigt, at Vejle er én af de kommuner, der går forrest på dette område, og jeg ser frem til at tage hul på arbejdet med målene i vores nye Klimaudvalg. Det forpligter at være Danmarks femtestørste kommune, understreger borgmesteren.