Vejle kåret som Årets Transportkommune 2021

Vejle kåret som Årets Transportkommune 2021

25. oktober 2021

Tekst: Pressemeddelelse ITD
Foto: Copyright: ITD

Klimavenlig asfalt, støtte til at få dele af vejnettet i kommunen godkendt til modulvogntog samt gode parkerings- og rastepladser til chauffører og lastbiler er blot nogle af årsagerne til, at Vejle Kommune i år løber med titlen som Årets Transportkommune.

Prisen er i dag blevet overrakt af transportminister Benny Engelbrecht. ITD’s administrerende direktør Carina Christensen glæder sig over øget fokus på betydningen af velfungerende vejgodstrafik.

Vejle Kommune har det seneste år taget et vigtigt spring op ad rangstigen fra en national fjerdeplads til en flot førsteplads i 2021 i den landsdækkende undersøgelse af vejgodstransportens vilkår i landets kommuner. Det er brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD, der står bag undersøgelsen og kåringen.

– Brexit og en engelsk transportbranche, der er lammet af chaufførmangel, har vist os alle sammen, hvor vigtig vejgodstransportbranchen er for hele samfundets virke og velstand. Det gælder om at sikre både forsyningskæder og arbejdskraft, for lastbiler er med til at holde samfundet kørende både i Danmark og i udlandet. Det er en klar styrke for væksten og virksomhederne i Vejle kommune, at der er en god opbakning til transportbranchen. Jeg hæfter mig blandt andet ved, at Vejle Kommune arbejder sammen med branchen på mange forskellige planer og løbende afholder dialogmøder, så branchen kan bidrage med viden og erfaringer, inden de politiske løsninger lægges fast, siger ITD’s administrerende direktør Carina Christensen.

Samlet set viser målingen, at Vejle Kommune klarer sig godt på de fire overordnede indsatsområder, hvor kommunerne har væsentlig indflydelse på transportbranchens vilkår. Det omfatter ikke mindst kommunernes opbakning til transportbranchens grønne omstilling, hvor Vejle Kommune høster ros for sin brug af klimavenlig asfalt, der bidrager til at reducere lastbilernes brændstofforbrug og dermed CO2-udledning. Desuden støtter kommunen op om at få dele af vejnettet godkendt til modulvogntog, hvilket er med til at nedsætte antallet af transporter og dermed også CO2-udledningen derfra. Derudover kan Vejle Kommune bryste sig af at tilbyde gode parkerings- og rastepladser med mulighed for lange hvil til chaufførerne og adgang til toiletfaciliteter, ligesom Vejle Kommune udliciterer flere af kommunens opgaver til private vognmænd.

Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V), deler begejstringen over, at kommunens arbejde giver gode vilkår for transportbranchen.

– Vi er glade og stolte over den anerkendelse. Rigtig meget transport gennem Danmark kører også gennem Vejle, og det giver os både nogle udfordringer, nogle muligheder og et særligt ansvar for, at erhvervet har fornuftige vilkår. Derfor har vi også arbejdet strategisk med transportbranchens vilkår og har en overordnet mobilitetsplan for kommunen samt en grøn mobilitetsplan til at supplere den. For os er kåringen som Årets Transportkommune en bekræftelse af, at branchen også bemærker vores indsats, og det kan jeg kun være rigtig godt tilfreds med, siger Jens Ejner Christensen.

Flere stærke transportkommuner i Region Syddanmark

Vejle Kommune er ikke alene om at prioritere transportbranchen højt i både udvikling og drift af kommunen. Hele tre pladser i undersøgelsens Top 10 går i år til kommuner i Region Syddanmark.

– Det er selvsagt glædeligt at flere af kommunerne i Region Syddanmark er rigtig godt med i årets opgørelse. Flere udmærker sig inden for investeringer i vejnettet, udbud af kommunale opgaver samt de lokale politiske regler og reguleringer, som gør det muligt at udføre erhvervet på rimelige vilkår, siger ITD’s administrerende direktør Carina Christensen.

ITD’s kåring af Årets Transportkommune bygger på en undersøgelse fra analyse- og rådgivningsvirksomheden IRIS Group, der trækker på statistiske data fra både offentlige myndigheder og institutioner samt en spørgeskemaundersøgelse, der er udsendt til kommunerne.

Årets Transportkommune – Landsdækkende undersøgelse – top ti

  1. Vejle Kommune
  2. Horsens Kommune
  3. Silkeborg Kommune
  4. Vejen Kommune
  5. Køge Kommune
  6. Solrød Kommune
  7. Favrskov Kommune
  8. Aabenraa Kommune
  9. Ikast-Brande Kommune
  10. Høje-Taastrup Kommune