Vejle i vækst: Topper listen over nybyggede parcelhuse og rækkehuse

Vejle i vækst: Topper listen over nybyggede parcelhuse og rækkehuse

26. august 2021

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Unsplash

Der er jysk dominans på listen over kommuner, hvor der bliver bygget flest parcelhuse og rækkehuse. Helt i toppen ligger Vejle Kommune.

5.481 nybyggede parcelhuse blev der opført i 2020, fordelt i hele Danmark.

Kendetegnende for de nybyggede huse er, at størstedelen af dem er placeret i Jylland. Og helt i toppen af listen finder vi Vejle Kommune, der med 256 nye parcelhuse indtager førstepladsen.

Det er knap 50 flere parcelhuse sammenlignet med 2019, hvor Vejle Kommune også lå helt i toppen. Det skriver Dansk Boligforsikring i en pressemeddelelse, hvor de har undersøgt tal fra Danmarks Statistik.

Tallene for nybyggerier er trukket fra Danmarks Statistik den 3. august 2021 (BYGV22). Der skal tages forbehold for små afvigelser, da statistikken løbende opdateres grundet behandlingstiden i kommunerne. Det forventes dog ikke, at det generelle billede ændrer sig.

Tallene viser desuden, at alle kommuner, der ligger i top 10, er placeret vest for Storebælt. Der tegner sig dermed et tydeligt billede af en jysk dominans, og man skal faktisk helt ned til 12. pladsen for at finde en kommune, der afviger. Her ligger Odense med 117 nybyggede parcelhuse.

Vender vi blikket mod rækkehuse, ser billedet ikke meget anderledes ud. Også her har Vejle Kommune taget den gule førertrøje på.

I 2020 stod Vejle bag 489 nybyggede rækkehuse (dækker både række- kæde- og dobbelthuse). Det er 10,1 procent flere end i Aalborg Kommune, som ligger på andenpladsen.

Både når det kommer til parcelhuse og række- kæde- og dobbelthuse ligger Vejle i toppen af statistikkerne.

Vejles popularitet vokser

Det er måske ikke overraskende, at Vejle indtager førstepladsen, når det kommer til nybyggede parcel- og rækkehuse. Vejle Kommune har de seneste år præsteret en imponerende vækstkurve, som afspejler, at stadig flere danskere vælger at bosætte sig lige netop der. Siden 2015 er indbyggertallet i Vejle Kommune vokset fra 110.471 til 118.028 (1. juni 2021), hvilket svarer til en procentuel stigning på 6,8 %.

Faktisk har kommunen formået at lokke så mange nye borgere til, at man i 2019 overhalede Esbjerg og dermed kunne bryste sig af at være Danmarks femtestørste kommune. Prognoserne spår, at denne tendens blot vil fortsætte. I 2026 forventes det således, at der vil være 123.047 indbyggere i Vejle Kommune.