Vejle i kæmpespring på ejendomsvenlighed

Vejle i kæmpespring på ejendomsvenlighed

14. november 2019

Foto: Nils Rosenvold

Vejle Kommune er årets højdespringer og rykker 59 pladser frem i den årlige undersøgelse af ejendomsvenlighed. Kommunen har fjernet dækningsafgiften og ender i top-15.

Vejle Kommune har formået at springe direkte fra nummer 71 til nummer 12 på ranglisten i den årlige undersøgelse af ejendomsvenlighed, så kommunen nu flirter med top-10. Det viser en ny undersøgelse af EjendomDanmark.

Årsagen til det gevaldige ryk i den rigtige retning skal findes i kommunens dækningsafgift. Det er et af de parametre, kommunerne vurderes ud fra i undersøgelsen. Vejle har nemlig fjernet dækningsafgiften helt siden sidste år. Det er en imponerende ’turn-around’, mener Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark:

– Det er simpelthen så godt gået, og det glæder mig enormt, at Vejle Kommune har forbedret sig så meget på et år. Fjernelse af dækningsafgiften har gjort underværker for ejendomsvenligheden. Det fortjener anerkendelse, siger han.

Indsatsen har givet bonus

Vejle har i flere år arbejdet ihærdigt på at blive en af Danmarks førende erhvervskommuner og har taget en lang række initiativer for at kunne give virksomhederne den bedste service. Det er derfor dejligt, at indsatsen nu også giver bonus i flere erhvervsanalyser, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

– Vi har f.eks. helt fjernet dækningsafgiften, og vi har en meget lav kommunal skatteprocent. Og så gør vi os umage med at være gode og smidige samarbejdspartnere for vores virksomheder. Vi tiltrækker mange nye virksomheder og mange nye borgere, og det betyder også, at vi kan tilbyde virksomhederne den nødvendige attraktive arbejdskraft, siger han.

Stadig plads til forbedringer

Vejle Kommune viser også gode takter på sagsbehandlingstiden ved byggesager. Her rangerer kommunen som nummer 10 på landsplan, og det er på trods af, at kommunen i 2019 bruger 24 dage, altså 4 dage mere, på sagsbehandlingstiden.

-Selvom Vejle har forbedret sig meget, så trækker en høj grundskyld, høj timepris på byggesager og en stigning i ejendomsforbrydelser ned. Det bør Vejle overveje at gøre noget ved. Som borgmesteren allerede er opmærksom på, er det vigtigt at prioritere ejendomsvenlighed og gode forhold for brugerne, fordi boliger og erhvervsejendomme er med til at holde gang i kommunens økonomi og beskæftigelse, mener Jannick Nytoft.

De jyske kommuner sejrer

Det er ottende år i træk, at EjendomDanmark undersøger ejendomsvenligheden ved at måle på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Forholdene, der vurderes ud fra, har kommunerne selv indflydelse på.

Igen i år er det de jyske byer, der klarer sig bedst. Således tager Thisted Kommune førstepladsen, Skive Kommune andenpladsen og Herning Kommune tredjepladsen. Faktisk er det først på 8. pladsen, hvor Assens er placeret, at en ikke-jysk kommune indfinder sig på listen.

Bundplaceringerne går til de sjællandske kommuner, og i år er sidstepladsen gået til Allerød Kommune. Imens pryder de jyske byer, særligt i Midtjylland, toppen af listen. Region Midtjylland løber derfor med titlen som den mest ejendomsvenlige af de fem regioner.

Landets kommuner er blevet mere ejendomsvenlige

Det samlede landsresultat i undersøgelsen viser, at kommunerne generelt har forbedret ejendomsvenligheden set i forhold til 2018. Tre forhold er forbedret, både timeprisen i byggesagsgebyrer, dækningsafgift og ejendomsforbrydelser er alle faldet.

Omvendt er to forhold forværret siden sidst, både grundskylden og sagsbehandlingstiden er nemlig steget. Der er ingen ændringer ved kommunernes regulering af lejeboliger.