Vejle er Danmarks Bedste Handelsby 2018

Vejle er Danmarks Bedste Handelsby 2018

11. oktober 2018

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Vejle Kommune

Vejle får bl.a. prisen for at have et velfungerende gågadesystem med et både bredt og dybt udvalg af attraktive butikker og andre kundeorienterede funktioner.

25 byer havde tilmeldt sig konkurrencen, men det var altså Vejle, der løb med hovedprisen som Danmarks Bedste Handelsby 2018. Det var derfor en både stolt og glad borgmester, som modtog prisen ved prisoverrækkelsen i Odense den 11. oktober.

– Stort tillykke med prisen til de mange handelsdrivende i Vejle. De har gjort et fantastisk arbejde, og har en stor del af æren for, at vi modtager prisen. At Vejle vinder prisen som Danmarks Bedste Handelsby understreger, at vi kan tilbyde vores handlende noget helt særligt, siger borgmester Jens Ejner Christensen. 

Prisen som Danmarks Bedste Handelsby tilhører Vejle frem til 2020. Vejle vandt også prisen i 2014, og i 2016 blev byen kåret som den mest servicemindede handelsby.

Bredt samarbejde styrker detailbranchen
Vejle har gennem mange år bevist sin position som en attraktiv indkøbsdestination. Men detailbranchen har også formået at udvikle sig ved at skabe aktiviteter og oplevelser, som er med til at tiltrække handlende fra et betydeligt regionalt opland.  

– Det går godt i Vejle, og der er altid mennesker i gågaden. Det skyldes naturligvis, at udbuddet af butikker rammer en bred målgruppe. Men det skyldes også de mange aktiviteter, som trækker folk til. Det gælder både den store indsats City Vejle yder med bl.a. Halloween, Kulturnat og julearrangementer, men også BID-samarbejdet med forskellige aktører i gågaden, som har skabt mere liv og aktivitet, siger Morten Damgaard, erhvervschef i Vejle Kommune.    

En god oplevelse
Forud for kåringen i Odense er der i hver by gennemført 100 stopinterviews af byens kernekunder, dvs. kunder, der handler i byen mindst en gang om måneden. Her placerer kunderne Vejle på en førsteplads for den samlede oplevelse af et besøg i bymidten. Vejle opnår også en førsteplads for butikkernes åbningstider.  

Herudover har en jury bestående af nøglepersoner fra branchen foretaget en bedømmelse af byerne på baggrund af et detaljeret spørgeskema udfyldt af de enkelte byer med data og visioner. Her giver juryen Vejle topplacering i tre kategorier: kunst & byliv, vision & mål og markedsføring.

Vejle er Danmarks bedste
Juryen skriver således om begrundelsen for, at Vejle er Danmarks Bedste Handelsby 2018:

  • Vinderen af titlen som Danmarks Bedste Handelsby 2018 har gennem en længere årrække fungeret som handelsby for et betydeligt geografisk opland, selv om konkurrencen er skærpet betydeligt.
  • Byens folketal er i løbet af de sidste 10 år vokset med 11,9 %, hvilket ikke mindst detailhandelen har glæde af.
  • Byen er karakteriseret ved et velfungerende gågadesystem med et både bredt og dybt udvalg af attraktive butikker og andre kundeorienterede funktioner iscenesat af fine gadebelægninger, moderne by inventar og en hel del kunst.
  • Selv om e-handelen vil vokse i de kommende år, vil denne handelsby uden tvivl fortsat være at finde på landkortet.