Vejen til EM via Vejle

Vejen til EM via Vejle

10. december 2019

Tekst: Carsten G. Johansen
Foto: Lasse Hyldager Fotografi

Mountainbike-linjen på Vejle Idrætsefterskole er eftertragtet blandt unge mountainbikere, der vil prøve at leve næsten som en professionel. Og måske bruge Vejles MTB-spor som afsæt til at blive EM-ryttere.

Selvfølgelig var vi ude at køre i morges. Vi kører hver dag!

Selvom natten var præget af tunge regnskyl, holdt det ikke de unge efterskoleelever fra at tage deres tirsdag-morgen-tur fra klokken 7.30. Det er jo for at køre MTB, de er kommet til Vejle.

– Jeg fik anbefalet i min klub i København at tage til Vejle, fordi der er nogle helt særlige muligheder for god træning, siger 10. klasseseleven Otto Kemp.

– Vi er begge fra Holte Mountainbike Klub, hvor rigtigt mange andre medlemmer har talt godt om Vejle Idrætsefterskole. Det er det bedste sted i Danmark for sådan nogle som os, forklarer Carl Petersen og August Edvard Johansen.

De to 9. klasses-drenge har begge som målsætning, at de i slutningen af skoleåret bliver udtaget til at køre Ungdoms EM i Pila i Italien. Efterskoleopholdet skal hjælpe dem på vej.

Jacob Agger er den træner på Vejle Idrætsefterskole, som er ansvarlig for Mountainbikelinjen.

– Vi ønsker naturligvis først og fremmest at give de unge et fantastisk år på efterskolen – sportsligt, bogligt og socialt. Vi giver dem nogle redskaber i forhold til bl.a. træning, restitution og konkurrence, som de får brug for, hvis de vil jagte en karriere som elite-sportsfolk. Og samtidig er efterskolen også det tætteste, unge i deres alder kommer på et liv som professionel mountainbiker, da de har optimale træningsforhold, som er tilpasset skolegang og sociale aktiviteter, forklarer han.

I Vejle-området findes nogle af Danmarks bedste mountainbikespor, og det nyder eleverne på Vejle Idrætsefterskole godt af.

Varieret træning og spændende teori

Sportstalenter i efterskolealderen er ikke så let at køre trætte. Men Jacob Agger gør sig alligevel umage for at variere træningen. Tirsdag og torsdag morgen er de hårde ture i skoven med intervaller, mens andre træningspas har fokus på det tekniske, som er vigtigt på mountainbike.

Eleverne tager imod alle hans udfordringer. Også teoretisk undervisning og ”funktioneltræning”, der omfatter fx styrke-, yoga- og core-træning.

– Jeg ser det sådan, at det bare er en del af sporten. Det er noget, jeg har brug for at lære mere om, siger Carl disciplineret.

– Jeg havde aldrig lært teori, før jeg kom herover. Jeg synes, det er enormt spændende, siger Otto begejstret.

– Men det vigtigste er, at træningen har et rigtig højt niveau! slår August fast.

Netværk og mountainbike-miljø

For i Vejle er der ikke alene andre efterskoleelever at køre sammen med. Der er også nogle af Danmarks bedste MTB-spor i Nørreskoven, Søndermarken og på Himmelpind Bike Park. Og det er et voksende miljø af mountainbikere, man kan dele erfaring og træningstid med.

– Flere af vores tidligere elever er i gang med uddannelse nede på Campus Vejle, og de kommer for at træne med os i løbet af ugen. Desuden samarbejder vi med de lokale klubber og har et godt netværk i det lokale cykelmiljø, forklarer Jacob Agger.

Den sociale dimension har også en vigtig rolle for de unge ryttere – og ikke kun for at have andre ryttere at måle sig med.

– Når jeg bliver her i weekenden, cykler jeg naturligvis en hel del. Men jeg kan også finde på at hjælpe til hos nogle af dem, der bygger spor ovre i Søndermarken. MTB-ryttere er lidt som en familie, og det er god karma at hjælpe med at vedligeholde de spor, man selv kører på, lyder det fra Otto Kemp.

Vejles første Bike park, på bakketoppen Himmelpind, blev netop anlagt på denne måde af en ung ildsjæl, der brugte masser af fritid på projektet.

Masser af MTB-spor rundt om Vejle

Et nyt teknisk område er under opførsel i Søndermarken med støtte fra offentlige midler og fonde – og med andre MTB-ryttere, der hjælper til, når de har mulighed.

Det nye MTB-spor i Søndermarken et yndet træningssted for efterskolens MTB’erne, fordi det har et godt flow og sjove features. Et underholdende spor der kan køres af alle niveauer og aldre.

Sporet i Nørreskoven, hvor Vejle Idrætsefterskole ligger, er et udpræget konkurrencespor. Det er fysisk krævende med lange opkørsler, og sætter krav til god teknik og kontrol nedad på de stejle og udfordrende nedkørsler, og har flere gange været benyttet til MTB-løb under Dansk Cykelunion.