Vækst-iværksætter: Vi vil opbygge et Silicon Vejle inden for 5 år

Vækst-iværksætter: Vi vil opbygge et Silicon Vejle inden for 5 år

29. september 2020

Tekst: Michael Rahbek
Foto: Vertikal AI

Der er fuld fart på den Vejle-baserede virksomhed Vertikal AI. Den danske iværksætter-virksomhed har på trods af coronakrisen oplevet en eksplosiv vækst.

Siden iværksætter-eventyret begyndte for to år siden, er virksomheden vokset fra to medarbejdere til nu at beskæftige otte medarbejdere fra ind- og udland. Men her stopper eventyret ikke. Forventningerne til fremtiden er så store, at Vertikal forventer at beskæftige op imod 100 medarbejdere inden for de næste 5-8 år.

 

Vertikal AI har fart på, og forventer en eksplosiv tilgang af nye medarbejdere, så den nuværende medarbejderstab bliver udvidet markant. Bagerste række er: Jonas Svenstrup Hansen, Martin Bach-Andersen og Mikael Heinze og forreste række er: Alina Andronic og Elena Smeu. Foto: Vertikal AI

 

Den positive udvikling har betydet, at Vertikal er flyttet ind i nye lækre lokaler i Jyllandsgade 8, kun et stenkast fra den tidligere bopæl hos iværksættermiljøet Slagteriet Udviklingspark Vejle, der har hjemme i Havneparken 2.

Virksomheden har udviklet et softwareprodukt til vindmøller, som ved hjælp af kunstig intelligens kan måle helbredstilstanden af møllens nøglekomponenter. Denne overvågning er i dag en meget manuel opgave, som varetages af højt specialiserede ingeniører, men med denne software kan vindmølleoperatøren overvåge op til 10 gange så mange vindmøller, uden at skulle øge antallet af specialister.

– Vindmøllebranchen er i kraftig vækst og den globale kapacitet skal vokse med mindst en faktor 10 de næste 30 år. Virksomhedens kunder har planer om at vækste over 200 % over de næste 3-5 år, og hvis man skal holde øje med en stigende og allerede kæmpe mængder data fra tusindvis af vindmøller i en travl hverdag, så bliver skader og slid i oftere og oftere opdaget ret sent. Vores kunstige intelligens hjælper overvågningseksperterne med at undgå falske alarmer og opfange skader og slitage på vindmøllerne langt tidligere end de kan i dag – og på langt større skala, udtaler administrerende direktør, Allan M. Larsen.

Tiltrækker højtuddannede specialister fra udlandet

Vertikal AI har siden opstarten i 2018 været nervøse for, om man kunne tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft til Vejle. Det har dog vist sig at visionen om at bidrage til en grønnere og mere bæredygtig fremtid samt muligheden for at arbejde med ny teknologi og komplekse industrielle data, kan tiltrække masser af højtkvalificeret arbejdskraft – også fra udlandet.

Virksomheden startede for to år siden med grundlæggerne, direktør Allan M. Larsen og teknisk direktør Martin Bach-Andersen, og beskæftiger i dag otte medarbejdere, hvor halvdelen af de ansatte kommer fra lande som Brasilien, Moldova, Rumænien og Italien. Vertikal udvider inden længe medarbejderstaben med endnu et internationalt stjerneskud, der ankommer med en Ph.d.-grad og tung erfaring med avanceret datavidenskab.

– Vores danske medarbejdere kommer hertil fra Silkeborg, Aarhus, Horsens og Kolding, så det er faktisk kun Martin og jeg, der er bosat i Vejle. Vi betragter os selv som en global virksomhed, der lægger stor vægt på at tiltrække højuddannet arbejdskraft fra udlandet, og det seneste skud på stammen er allerede på vej fra Bruxelles med hele sin familie, siger Allan M. Larsen.

Han forventer desuden at fordoble antallet af medarbejdere til 16, inden udgangen 2021.

Drømmen om Silicon Vejle

Danmark er foregangsland og internationalt anerkendt kompetencecenter for avancerede vindmøller og sensorsystemer med sværvægterne Vestas og Siemens Gamesa i spidsen. Allan M. Larsen ser derfor ingen grund til at forlade den danske andedam til fordel for det store udland.

– Kigger vi 5 år ud i fremtiden, så har vi opbygget vores eget ”Silicon Vejle” med kontor nede på havnen, med plads til 100 ansatte fra ind- og udland. Det er også en ambition at have kontorer i udlandet, suppleret med andre kontorer rundt om i Danmark, pointerer han.

Referencen til den verdensberømte californiske IT-klynge Silicon Valley er ikke til at tage fejl af. Vertikal er en virksomhed med store armbevægelser, hvor det handler om at turde drømme og ikke mindst have modet til at tænke stort.

Eventyret startede i et mindre lokale hos Slagteriet Udviklingspark Vejle i 2018

Vertikal har været meget tilfredse med den behandling, som virksomheden modtog som erhvervslejere hos Slagteriet Udviklingspark Vejle, og fremhæver særligt den professionelle service og stedets fleksible rammer, der gør det nemt at starte egen iværksættervirksomhed hos Slagteriet.

– Slagteriet gør det nemt for iværksættere at udleve iværksætter-drømmen, da man bl.a. har mulighed for at låne inventar til kontoret eller booke et møde med en erfaren erhvervskonsulent, der kan hjælpe med individuel sparring i forhold til netværk, forretningsplan og finansiering. Har man været så heldig, at ens virksomhed er blevet for ”stor” til det nuværende kontor, så kan det også lade sig gøre at flytte til et større lokale på Slagteriet. På den måde slipper man for at skulle på jagt efter nye lokaler ude i byen, afslutter Allan M. Larsen.