Unge talenter med noget på hjerte indtager Spinderihallerne

Unge talenter med noget på hjerte indtager Spinderihallerne

06. december 2019

Tekst: Spinderihallerne

I den kommende weekend sætter Upcomers julemarked sammen med Vejle Kommune og Spinderihallerne fokus på unge iværksættere med talent for design og håndværk.

– Jeg laver elastik smykker, fordi min mormor lider af Parkinson (rystesyge) og gigt. Hun har svært ved at tage smykker på, og derfor lavede jeg nogle til hende. Det viser sig, at mange andre også er rigtig glade for at bruge smykker, som er lette at tage på – og det er mine smykker, fortæller Eleonora-Christine Kjøgx.

Eleonora-Christine er én ud af de 10 unge, som i weekenden den 7. og 8. december er at finde på julemarkedet i Spinderihallerne fra kl. 10-16.00 med hendes helt egen stand.

Hun har sammen med 10 andre unge fulgt mini-iværksætterforløbet ’NEXT GENERATION’, som har hjulpet unge med blandt andet at lære at lave logo, visitkort og andre markedsføringsmateriale, samt at prissætte deres produkter og få styr på betalingen fra kunder. NEXT GENERATION ’klæder’ således de unge på til at sælge deres egne produkter på et rigtig designmarked.

– Jeg har set en tendens med flere unge under 18 år, der har ansøgt om at komme med på Upcomers. Det er jo fantastisk, hvis unge kan have deres hobby som fritidsjob. Men der er ikke særlig mange der kender til regler omkring unge og iværksætteri. Vejle Kommune var meget positive, da jeg henvendte mig for at lave et specielt forløb tilrettelagt for unge iværksættere, udtaler Junette Bay, der står bag Upcomers.

– Det handler ikke nødvendigvis om at skabe nye iværksættere, men om at give børn og unge mod, kompetencer og rammer, fortæller Majbritt Chambers fra Spinderihallerne og fortsætter:

– I Vejle Kommune har vi en stærk iværksætterprofil og vi har i mange år arbejdet struktureret med entreprenørskab i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. At vi nu kan tilbyde aktiviteter uden for skoletiden til entreprenante unge er nyt.

Med mini-iværksætteri skabes der et fællesskab og rum for ligesindede kreative unge, som alle elsker at bruge deres fritid på at skabe og udtrykke sig selv kreativt. Det kan være lidt ensomt at have en hobby, som ingen andre i ens klasse helt forstår. Med mini-iværksætterforløbet oplever de unge, at de kan dele deres interesse med andre på deres egen aldre.

– Det er fantastisk at se, hvordan de unge kan hjælpe og inspirerer hinanden på kryds og tværs, og på den måde skaber et netværk af rollemodeller, fortæller Majbritt.

Der er 10 stande med unge designere mellem 11 og 16 år, der har illustrationer, hækledesign, smykker, tøj og fotografi med.