Turister lægger milliarder i Vejle

Turister lægger milliarder i Vejle

21. juni 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Jacob Nyborg Andreasen, Nationalmuseet

Tegnebogen kommer op af lommen når turister besøger Vejle Kommune, der i ny undersøgelse har Danmarks 6.-største turismeomsætning.

En ny undersøgelse fra VisitDenmark viser, at Vejle har landets sjette-største turismeomsætning.

Med 2 mia. kr. i omsætning fra turister var Vejle i 2017 på niveau med H.C Andersens fødeby Odense, og overgås kun af de traditionelle sommerhuskommuner Ringkøbing-Skjern og Varde, samt København, Aarhus og Aalborg.

Resultatet er en stigning i omsætningen på mere end 17 pct. i forhold til 2016, hvor turister lagde 1,7 mia. kr. i Vejle. Den øgede omsætning betyder, at Vejle hopper tre pladser frem på listen over kommuner, hvor turister lægger flest penge.

De 10 kommuner med størst turismeomsætning i Danmark.

Tilfreds turistchef
Erhvervs- og turismechef i Vejle Kommune, Morten Damgaard, er naturligvis glad for, at flere danske og udenlandske turister vælger Vejle til.

– Jeg er rigtig glad for, at mange turister vælger at besøge Vejle Kommune, og at den stigende interesse for vores område samtidig kommer vores handelsliv til gavn, siger han.

Ifølge kommunens erhvervs- og turismechef kan væksten forklares med den positive udvikling, der har været i samarbejdet omkring børnefamilieturisme i regi af Destination LEGOLAND, hvor store attraktioner og kommuner er gået sammen om at markedsføre området som Europas bedste børnefamiliedestination. Desuden har der været en vækst i antallet af konferencegæster til områdets mange mødehoteller.

Endelig har man draget fordel af en øget satsning på Vejle-områdets styrker, som bl.a. tæller Jellings centrale placering i vikingetiden.

– Kongernes Jelling sætter jo den ene besøgsrekord efter den anden og er virkelig blevet en af vores turistmagneter sammen med Givskud Zoo. Samtidig drager Vejle gavn af sin placering tæt ved Billund Lufthavn og LEGOLAND, hvor vi samarbejder med andre kommuner om fælles turistprofilering af vores områder, forklarer Morten Damgaard.

Satser på cykelturisme
Vejle Kommune er dog ikke færdige med at udvikle nye attraktioner, der kan tiltrække turister. I og med Vejle-området er velsignet med smuk natur og et udbygget stisystem, er det ideelt for familier, der vil opleve naturen fra den tohjulede.

Samtidig findes Danmarks hårdeste cykelbakker i og omkring Vejle, hvilket appellerer til motionscykelryttere som gerne vil udfordre sig selv på bakker med stigningsprocenter, man ellers kun finder i Sydeuropa.

Jobs og omsætning stiger i hele landet
VisitDenmark-undersøgelsen viser desuden, at nøgletallene for turistindustrien på landsplan er i tydelig fremgang . I 2017 omsatte turismen i Danmark for 108,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,8 pct. i forhold til året før.

I samme periode steg antallet af arbejdspladser i turistindustrien med 17.700 personer til samlet 135.700. Den gode udvikling betød også, at statskassen fik 40,7 mia. kr. ind i moms, skatter og afgifter fra turismen.