Torsten og Rebekka går all-in på bæredygtighed – og deler gerne af deres erfaringer

Torsten og Rebekka går all-in på bæredygtighed – og deler gerne af deres erfaringer

31. oktober 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Torbjørn Næs Bertelsen

Torsten Rye Petersen er Vejle Kommunes egen lokale udgave af ’Bonderøven’. For at udbrede principperne om bæredygtigt byggeri, søger han nu samarbejde med virksomheder, der ligesom ham er bæredygtige ildsjæle.

Tæt ved den smukke Rørbæk Sø i den nordlige ende af Vejle Kommune kan man finde et lille stykke ro.

Her har Torsten Rye Petersen boet de seneste 28 år, hvorfra han sammen med Rebekka Rye Petersen driver Danakilde. Et idyllisk Bed & Breakfast, der byder på nærvær, ro og fordybelse.

Stedet, der også anvendes som kursuscenter og refugium for eksempelvis forfattere, rummer også et savværk, hvor Torsten sammen sine sønner og nogle få ansatte sværger til oprindelige håndværksmetoder.

Beboelsesvogne som denne har Torsten Rye Petersen bygget af bæredygtige materialer. Beboelsesvogne som disse anvendes blandt andet af forfattere eller folk, der søger ro til meditation og retreats.

Vil dele erfaringer med bæredygtige ildsjæle
Bæredygtighed og økologi er på Danakilde en livsstil og Torsten har båret levevisen videre til det håndværksmæssige. Gennem årene har han med sit savværk og tømrerfirma bygget huse, beboelsesvogne og meget andet. Alt sammen med udgangspunkt i principper om bæredygtigt byggeri. Derfor har han også tilegnet sig en stor viden som automatisk driver af ham, når man møder ham til en snak.

Torsten deltog for noget tid siden i et arrangement om bæredygtigt byggeri i Green Tech Centret i Dandy Business Park. Arrangementet, der var arrangeret af Vejle Kommune, vakte interessen for at byde ind med egne erfaringer. På dagen fik han kontakt til Rambøll, der var interesserede i at foretage målinger af miljøeffekten ved den type bæredygtigt byggeri som Torsten Rye Petersen har stået bag. Det var fint, fortæller Torsten Rye Petersen, men han vil gerne videre end det.

Derfor inviterede han 30. oktober Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, til Danakilde, for at se nærmere på et utraditionelt sted og erhverv, der henvender sig til en stigende gruppe af mennesker, som søger ro, spiritualitet og minimalisme, men som også kan byde ind med meget på det bæredygtige område.

– Jeg synes Vejle Kommune gør det godt med sit fokus på bæredygtighed og resiliens. Jeg mener, at vi har meget at byde ind med på disse områder, og vi vil meget gerne dele ud af vores viden og erfaringer, fortalte han.

Klik på billedet herover, for at se flere billeder fra Danakilde ved Rørbæk Sø, hvor borgmester Jens Ejner Christensen 30. oktober var på virksomhedsbesøg.

Spirituel oase
Borgmesteren fik en grundig rundvisning på den flere hektarer store grund med smuk have, indhegnede heste med masser af plads, et vikingelangskib og adskillige selvbyggede beboelsesvogne, der er blevet til på bæredygtig vis med træ fra Danakildes egen skov.

Kursister fra Vækstcenteret i Nørre Snede er ofte indlogeret i de minimalistiske beboelsesvogne, ligesom folk, der søger ro til meditation og retreats også benytter sig af vognene i længere perioder. Derudover fortalte Torsten og Rebekka, at de mærker en klar fremgang i antallet af Hærvejs-vandrere, der gør hvil og overnatter på Danakilde.

Jens Ejner Christensen var meget imponeret over stedet, som Torsten og Rebekka har bygget, og nævnte, at det idylliske sted og Torstens væsen som bæredygtig selvbygger med et utal af projekter, næsten gav mindelser om DR-programmet ’Bonderøven’.

– Der er mange i vor tid, der taler om selvforsyning og bæredygtig uafhængighed, men det er de færreste, der rent faktisk kaster sig ud i det med liv og sjæl som Torsten og Rebekka. Deres engagement og store drivkraft har jeg stor respekt for, sagde borgmesteren.