Tennisturnering i Vejle skabte omsætning til turisterhvervet

Tennisturnering i Vejle skabte omsætning til turisterhvervet

28. oktober 2021

Tekst: Trekantområdet Danmark
Foto: Colourbox

I juli løb den internationale tennisturnering ITF World Tennis Tour af stablen i Vejle. Turneringen blev ikke kun en sportslig succes - for kommunens hoteller og overnatningssteder blev turneringen også et økonomisk servees.

Det var ikke blot en sportslig succes, da den internationale tennisturnering ITF World Tennis Tour løb af stablen i Vejle Tennis Klub i den sidste uge i juli.

Det var også en besøgsøkonomisk succes. En optælling af overnatninger kombineret med et estimat når frem til, at turneringen genererede omkring 400 overnatninger i Vejleområdet.

For turneringen tiltrak 128 tennistalenter fra 28 lande, der sammen med familiemedlemmer og tennis officials alle havde brug for overnatning i nærområdet.

En afdækning foretaget af VisitVejle samt supplerende research viser, at der var tennisrelaterede overnatninger på både BB-Hotel Vejle, Vejle City Camping, Hotel Cabinn og Vejle Centerhotel.

232 overnatninger på Scandic

Størstedelen af overnatningerne, nemlig 232, landede dog hos Scandic Jacob Gade, der var officielt partnerhotel for tennisturneringen. Her er receptionschef Nikolaj Ahlgren godt tilfreds med udbyttet:

– Vi fik mere travlt, end vi havde regnet med. For tennisgæsterne bookede først i sidste øjeblik – muligvis på grund af corona. Uge 30 kan ellers godt være en lidt stille uge, men hen over ugen havde vi hver dag omkring 25-30 værelser i brug – bare til tennisrelaterede gæster. Og det er jo omsætning, som vi ellers ikke ville have haft, hvis ikke tennisturneringen var blevet afholdt i Vejle, siger Nikolaj Ahlgren.

Han kan sagtens forestille sig, at Scandic Jacob Gade igen vil deltage som partnerhotel for sport events. Hotellet havde ikke åbnet for sin restaurant i uge 30 – blandt andet for at den del af turismeomsætningen også kunne komme andre spisesteder i byen til gode.

Turismeomsætning på næsten 700.000 kr.

Det har dog ikke været muligt at spore den del af turismeeffekten af tennisturneringen. Men døgnforbrugstal fra turistorganisationen VisitDenmark estimerer, at eventgæster – som er kategorien, som tennisspillerne i Vejle og deres ledsagere falder ind under – har et gennemsnitligt døgnforbrug på henholdsvis 1300 kroner for danske eventgæster og 1850 kroner for udenlandske eventgæster.

Da en femtedel af spillerne i turneringen var danske, antages det også, at en femtedel af de 400 hotelovernatninger er foretaget af danske eventgæster og tennisspillere.

Dermed kommer den samlede, estimerede turismeomsætning op på 696.000 kroner.

Brandingværdien er større

Men hos City Vejle er det faktisk ikke tennisturismeeffektens værdi i kroner og ører, der er den vigtigste værdi:

– For mig er det brandingværdien af sådan en tennisturnering, der er det vigtigste. For den er med til at brande Vejle som en god handelsby. Turneringen gav os en god historie at fortælle på vores platforme, og vi lavede sommerferieaktiviteter med tennis i midtbyen. Vi havde et superfint samarbejde med Vejle Tennis Klub, hvor de gjorde reklame for vores sommeraktiviteter i midtbyen – og vi i midtbyen gjorde reklame for tennisturneringen. På den måde sendte vi publikum til hinanden, siger citychef i City Vejle, Andreas Kiis Antonsen.

DTF: Stor lokal opbakning og god infrastruktur

For Dansk Tennis Forbund (DTF) var valget af Vejle Tennis Klub og Trekantområdet som vært for ITF World Tennis Tour baseret på stor lokal opbakning og en geografisk placering, der gjorde det attraktivt for danske og udenlandske spillere at deltage.

– Det er altafgørende for en succesfuld afholdelse, at de centrale samarbejdspartnere virkelig er opsat på at lykkes. Det har parterne i Vejle til fulde levet op til. Samtidig har det været nemt for spillere og officials at komme til og fra Vejle, ligesom de har haft gode overnatningsmuligheder på partnerhotellet, siger Emil Bødker, direktør i Dansk Tennis Forbund.

Vejle på landkortet

I Trekantområdet Danmark, der blandt andet arbejder med at tiltrække sport events til Trekantområdet, er man godt tilfredse med det samlede udbytte af tennisturneringen:

– ITF World Tennis turneringen i Vejle er en god case på, hvordan sportsbegivenheder kan sætte en by som Vejle i spil og skabe værdi på mange forskellige niveauer. Den strategiske målsætning med tiltrækningen af den internationale tennisturnering var primært at understøtte besøgsøkonomien og aktivere den ledige hotelkapacitet skabt af corona’en. I det lys glæder vi os selvsagt over, at mange af Vejles kommercielle aktører har mærket det internationale rykind, som eventen har skabt, siger Thomas Kastrup, der er sport event manager i Trekantområdet Danmark.

Hos Vejle Tennis Klub tænker formand Tine Walldén Jespersen tilbage på en succes:

– Klubben har fået en kæmpe oplevelse. Vi har kunnet tilbyde de dygtigste af vores egne spillere, og også upcoming talenter blandt danske tennisspillere generelt, at deltage i en international turnering med mulighed for at optjene ranglistepoint i Vejle. Der har ikke været denne mulighed i Danmark de sidste 7 år. Turneringen har også givet inspiration og underholdning til klubbens medlemmer, og det har samtidig givet en stolthedsfølelse i klubben, at vi godt kan løfte så stor en turnering og skabe et vellykket arrangement til gavn for klubben og for Vejle. Utroligt mange i klubben har bakket op med arbejde omkring turneringen. Vi er lykkedes med at sætte Vejle på tennislandkortet og forventer at det vil generere nye medlemmer til klubben, siger Tine Walldén Jespersen.