AKTIVerhverv til borgmester: Styrk erhvervsuddannelserne

AKTIVerhverv til borgmester: Styrk erhvervsuddannelserne

29. maj 2019

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

De gode råd stod i kø da Vejles borgmester drøftede fremtidens erhvervspolitik med 30 talelystne medlemmer af AKTIVerhverv.

Gennem flere år har man i Danmark talt om nødvendigheden af, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Og selvom andelen af studerende, der starter på en af Vejles erhvervsuddannelser er steget, så er der stadig meget at gøre.

Det er tydeligt efter et dialogmøde 21. maj på ECM Industries i Øster Starup, arrangeret af Vejle Kommune og AktivErhverv.

De 30 erhvervsfolk, der var mødt frem til dialogmødet med Vejles borgmester, gentog i vid udstrækning ønsket om, at kommunen tydeliggør de mange karrieremuligheder man har med en erhvervsuddannelse.

– Jeg har en fornemmelse af, at folkeskolen er indrettet sådan, at den naturlige videre færd er at tage i gymnasiet, sagde Søren Jaedicke Christiansen, produktionsdirektør i ECM Industries, der mener, at kommunen og uddannelsesinstitutionerne har en opgave med at åbne elevernes øjne for hele paletten af ungdomsuddannelser og ikke kun gymnasiet, som majoriteten vælger.

– Det er naturligt nok, at unge ikke er afklarede om, hvad de vil være når de bliver voksne. Men derfor er det paradoksalt, at de unge i vid udstrækning er sikre på, at de skal i gymnasiet, sagde han.

Produktionsdirektør hos ECM Industries, Søren Jaedicke Christiansen indledte mødet mellem Vejle Kommune og AKTIVerhverv med en rundvisning på virksomheden.

Mere skal gøres
I vid udstrækning blev det på mødet efterspurgt, at uddannelsesinstitutioner og virksomheder danner et mere forpligtende samarbejde, dog blev det ikke forklaret, hvad man nærmere bestemt efterspurgte.

Borgmester Jens Ejner Christensen var primært mødt frem for at lytte til de fremmødtes erfaringer, men han knyttede også en kommentar til diskussionen om erhvervsuddannelserne:

– Vi har gennem flere år sendt signaler om, at der er gode karrieremuligheder i at tage en erhvervsuddannelse. Andelen af unge, der tager en erhvervsuddannelse er gået frem, men vi er bevidste om, at der er mere at gøre, sagde borgmesteren.

Klik på billedet herover for at se flere billeder fra dialogmødet mellem Vejle Kommune og AKTIVerhverv.

Industrivirksomheder skal åbne sig
Ifølge Søren Jaedicke Christiansen bærer virksomhederne også selv et ansvar for at øge interessen for industri- og produktionserhvervet:

– Industrivirksomheder er ofte ret lukkede for omverdenen. Men vi har også et ansvar for eksempelvis at invitere skoleklasser indenfor på virksomhedsudflugter, siger han.

ECM Industries har selv åbnet op for lokale skoleklasser, og har oplevet, at elever og lærere er blevet overraskede over, hvordan det egentlig ser ud i en produktionshal:

– Jeg har oplevet, at elever og lærere er blevet overraskede over, at der anvendes computere og at der ikke er beskidt som på en gammeldags sort smedje. Det fortæller mig, at der fortsat er et stort arbejde med at informere om, hvordan arbejdet foregår på en industri- og produktionsarbejdsplads – og hvis virksomhederne åbner sig, så er det et skridt på vejen, forklarer Søren Jaedicke Christiansen.