Solceller hjælper håndværkere med at holde strøm på værktøjet

Solceller hjælper håndværkere med at holde strøm på værktøjet

18. marts 2018

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Jesper Lilleris

Nye solceller gør varebiler selvforsynende med strøm og løser stort problem med begrænset strømkapacitet på nyere varebiler. Solcellerne monteres på taget af varebilen som ekstraudstyr.

Vejle-virksomhederne Rehabiler Specialindretning og Green Energy Scandinavia har sammen skabt et unikt solcelle-produkt, som gør arbejdsdagen lettere for mange håndværkere. Solcellerne giver strøm til brugen af håndværktøj og andet eftermonteret elektroniske udstyr.

Jesper Sørensen (tv) og Jens Ottosen foran Resilience House i Vejle med de meget fleksible og effektive solceller, som kan hjælpe mange håndværkere til en lettere arbejdsdag. 

Strømmangel koster virksomheder kassen
Til dagligt er Jesper Sørensen afdelingschef ved Rehabiler Specialindretning i Vejle. Han kender derfor til de store udfordringer, der opstår, når nyt elektronisk udstyr skal monteres.

– Bilen lader typisk kun op til det strømforbrug, bilen fra fabrikkens side har brug for. Derfor er bilens batteri typisk kun ladet 80 %. Men når vi så efterfølgende skal montere nyt strømkrævende udstyr i bilen, er bilens tilgængelige mængde strøm ikke nok. Det er et stort problem. En medarbejder, der ikke kan udføre sit arbejde, koster virksomheden kassen, og det er samtidig til gene for kunden, fortæller Jesper Sørensen og peger samtidig på nye krav til bilproducenter som den egentlige årsag til problemet.

-De nye euro-normer er et problem. Alle bilproducenter skal finde brændstofbesparelser, og det gør de bl.a. ved, at intelligente generatorer kun lader, når der er behov for det. Derfor er det optimalt, at vi både kan tilbyde en løsning på virksomhedernes problem og samtidig bidrage til at skåne miljøet.

Galleri: De eftermonterede solceller. på taget af testbilen fra Makita.  

Mange håndværkere vælger at benytte batteriværktøj, da det gør arbejdet mere fleksibelt og lettere tilgængeligt end brug af en forlængerledning eller kundens stikontakt.

Solceller og håndholdt batteribank er løsningen
Teknologien, der er brugt til solcellerne, er den samme som bruges til solceller på hustage. Teknologien sikrer, at solcellerne hverken underlader eller overlader batteriet men selv tilpasser spændingen, så batteriet ikke tager skade men stadig lades helt op.

-Det specielle ved solcellerne er, at de er helt tynde og meget fleksible men akkurat lige så effektive som de solceller, man lægger på taget, fortæller Jens Ottosen fra Green Energy Scandinavia, som til dagligt sidder i Resilience House i Vejle. Han understreger samtidig, at de meget tynde solceller ikke er skrøbelige, tværtimod:

-En stige kan ikke lave hul i solcellerne. Men man har faktisk prøvet at lave skudhuller i dem, og de kan stadig producere strøm. Det er voldsom stærkt og blev i sin tid udviklet af det amerikanske militær. Produktet er ikke skyggefølsomt, så man kan stadig have tagbøjle på og stige, uden du slår hele produktionen ihjel. Derudover er solcellerne så lysfølsomme, at de også kan producere strøm i overskyet vejr. Og så holder de i hele bilens levetid, da der er 25 års produktionsgaranti på solcellerne.

Sammen med solcellerne kan man tilkoble en håndholdt batteribank, som sættes i stikket i bilen og lades op løbende. Den håndholdte batteribank kan tages med ind til kunden, så der er adgang til 230 volt i eksempelvis haven eller på loftet.

Vi gør det, vi er bedst til
Men uden samarbejdet mellem de to Vejle-virksomheder var projektet måske slet ikke blevet til noget. For selvom Rehabiler Specialindretning har haft problemet med manglende strøm længe, var det Green Energy Scandinavia der kom på ideen. De havde dog behov for professionel hjælp til at sikre den korrekte montering, og så blev samarbejdet en realitet.

-Det var perfekt timing, at Green Energy kontaktede os, for vi havde store udfordringer. Efterfølgende har vi opfundet den kasse, som solcellerne er limet på, hvor vi bl.a. har haft fokus på, at solcellerne ikke må give støjgener, og at systemet altid passer ned i tagets konstruktion, så de ligger helt tæt, fortæller Jesper Sørensen.

Test giver solceller en lys fremtid
Solcellerne er bl.a. testet på varebiler fra TDC og Makita, og positive tilbagemeldinger gør, at der måske venter et solcelle-eventyr i Vejle.

-Det er klart, at løsningen på problemet er det væsentligste for at købe solceller som ekstraudstyr. Men prisen og kvaliteten er også meget vigtig. Og netop derfor tror jeg, at mange virksomheder vil finde solcellerne attraktive, siger Jesper Sørensen.

Hensigten med testbilerne har ikke været at teste solcellernes effektiv, for den viden har man allerede. Det har udelukkende været for at teste kundens oplevelse af produktet.

Busser måske næste projekt
-Selvom solcellerne er færdigtestet, og vi har fået rigtig gode tilbagemeldinger, så arbejder vi videre med optimeringer af produktet. Lige nu samarbejder vi med en anden virksomhed i Resilience House om et tillægsmodul, hvor du online kan følge med i strømproduktionen. Men derudover er vi hele tiden på udkig efter nye markeder og behov, og måske bliver bybusser næste solcelle-projekt, fortæller Jens Ottosen.