Smart parkering på vej til Vejles p-huse

Smart parkering på vej til Vejles p-huse

21. november 2017

Foto: Nils Rosenvold

Som den første kommune i landet indfører Vejle Kommune nummerpladescannere i sine kommunale p-huse Trondur og Albert. Det nye parkeringssystem skal forbedre parkeringsoplevelsen for borgere, besøgende og erhvervslivet i Vejle.

Vejle Kommune vil gerne forbedre parkeringsoplevelsen i Vejle. Det skal ske ved at indføre et system, hvor ens nummerplade bliver scannet, når man kører ind i p-huset.

SWARCO Danmark har udviklet det nye parkeringssystem SWAPPAccess EASY. Et fleksibelt system, der udover at håndtere betaling i p-huset tillader betaling via mobiltelefon, tablet eller internettet, helt uden billet eller anden form for dokumentation. Man skal altså ikke bruge tid på at trække en billet eller stille p-skiven.

 – Så vidt vi har kunnet finde ud af, er vi den første kommune i landet, der indfører det nye parkeringssystem, der skal gøre det meget nemmere at parkere i de offentlige p-huse. Og vi har store forventninger til det. Bedst af alt bliver det næsten umuligt at få en p-afgift, for man skal hverken trække en billet eller stille sin p-skive. I Vejle Kommune vil vi gerne gøre tingene smartere og nemmere for borgerne. Det her er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan udvikle en by og gøre den til en Smart City, pointerer formand for Teknisk Udvalg Peder Hummelmose.

Hverken kø eller p-afgift
Fordelene ved anlægget er mange. Man skal f.eks. ikke gennem et bom-anlæg, men kan køre direkte ind i p-huset. Derfor er der ikke særlig stor risiko for, at man kommer til at holde i kø.

Der skal ikke lægges nogen billet i forruden. Man kan betale med sin mobil eller oprette en konto online, hvilket gør betalingen nem og enkel. Man betaler nøjagtig for den tid, bilen har opholdt sig i p-huset.

Endelig kan man undgå irriterende og dyre p-afgifter, fordi betalingen kan ske automatisk, og fordi man ikke er afhængig af at stille en p-skive.

SWARCOs Salgschef Kim Mortensen glæder sig til at komme i gang med opgaven:

– Vi glæder os til samarbejdet med Vejle Kommune, der som den første kommune i landet installerer et freeflow parkeringssystem til gavn for kommunens borgere og erhvervsliv. SWAPPAcces EASY er et system, der i høj grad tilgodeser parkanternes behov for hurtigt og effektivt at parkere, gøre ærinder, vælge personlig betalingsmetode og forlade parkeringsområdet uden kø eller øvrig ventetid.

Anlægget forventes at være på plads i det første af to p-huse i Vejle inden nytår.

Om SWARCO: Sådan virker systemet

  • Et kamera registrerer bilens nummerplade ved indkørslen
  • Kunden kan betale med det samme via mobilen eller ved en automat, men man kan også registrere sig online, så afregningen sker automatisk
  • Et kamera registrerer bilens nummerplade igen ved udkørslen, og systemet tjekker, om der er betalt
  • Hvis der ikke er betalt, når bilen forlader p-huset, kan man betale senere online
  • Hvis man ikke har betalt inden for en frist på 48 timer, udløser det en faktura på parkeringen plus et gebyr

Samme parkeringssystem installeres lige nu i Skandinaviens største indkøbscenter Mall of Scandinavia til administration af 4.000 parkeringspladser.