Regionens tilflyttermagnet: Småbørnsfamilier vælger Vejle

Regionens tilflyttermagnet: Småbørnsfamilier vælger Vejle

03. september 2021

Tekst: Nanna Bisgaard Enevoldsen
Foto: Colourbox

Antallet af tilflyttende småbørnsfamilier er stigende i Vejle Kommune og i løbet af det seneste år er tallene skudt i vejret. Vejle Kommune kan nu kalde sig den kommune i hele Region Syddanmark, der har allerflest tilflyttende småbørnsfamilier.

Der er lige nu en tydelig tendens i flyttestatistikkerne – flere småbørnsfamilier flytter fra de store byer og bosætter sig i de omkringliggende kommuner. Denne udvikling mærker man også i Vejle Kommune. Her er tilvæksten særligt stor.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik flyttede der i 2020 i alt 532 småbørn til Vejle Kommune. Omvendt flyttede der samme år 340 småbørn fra kommunen, hvilket resulterede i en netto-tilflytning på 192 småbørn. Det gør Vejle til den kommune i Region Syddanmark, der i 2020 havde den største tilflytning af småbørnsfamilier.

Det er bestemt værd at bide mærke i, mener Louise Nielsen, der er bosætningsguide i Vejle Kommune:

– Når småbørnsfamilier bosætter sig i kommunen, betyder det, at børnene og deres familier er mere tilbøjelige til at blive her. Vores erfaringer og diverse undersøgelser viser, at unge uden børn er de mest flytbare. Når de får børn, og særligt når børnene kommer i skolealderen, er der en tendens til, at folk bliver der, hvor de er, fortæller hun.

Tilflytningen af unge med børn gavner også Vejles erhvervsliv, fortæller Louise Nielsen:

– Det, at medarbejderne vælger både at arbejde og bo i kommunen, øger muligheden for, at virksomhederne kan fastholde gode medarbejdere, som undgår at skulle bruge ekstra tid på transport. Den kortere afstand betyder, at medarmere får mere tid til familie og fritidsaktiviteter.

Smuk natur og central beliggenhed lokker

Kun to kommuner i Jylland og på Fyn kan måle sig med Vejle, nemlig Skanderborg og Silkeborg. Begge kommuner har gavn af deres placering tæt på universitetsbyen Aarhus, som er en by, mange småbørnsfamilier flytter fra efter endt uddannelse. Småbørnsfamilierne vælger nemlig generelt at flytte til de omkringliggende kommuner.

Det er dog ikke uden grund, at Vejle er populær blandt småbørnsfamilier. Ifølge Louise Nielsen har Vejle mange af de ting, som børnefamilier typisk efterspørger:

– Vejles centrale beliggenhed, de mange kultur- og shoppingmuligheder og den direkte adgang til naturen med fjorden i baghaven gør, at Vejle er det oplagte valg for mange unge par, der lige har stiftet familie, og skal etablere sig, siger Louise Nielsen.

Vejle modtog i 2020 hele 85 flere småbørn end året før. Sammenlignet med tidligere år var 2020 også et markant og positivt år. Dermed må man sige, at Vejle i særlig grad har lykkedes med at få landets småbørnsfamilier til at spærre øjnene op for områdets mange herligheder.