Pre-Scale Up: Ambitiøse iværksætterideer skal gøres klar til at vokse

Pre-Scale Up: Ambitiøse iværksætterideer skal gøres klar til at vokse

28. marts 2018

Tekst: Sebastian Kjær
Foto: Sebastian Kjær

Der er netop blevet sat gang i det første af en række Pre Scale-Up forløb i Region Syddanmark, som skal gøre de mest ambitiøse iværksætterideer klar til at blive vækstvirksomheder.

De seneste år er Scale-Up centre med forskellige specialer blevet etableret over hele landet. Centre der tilbyder elitetræning til scaleups og SMV’er, og som bruger styrkepositionerne i området, de bliver etableret i.

Med fem centre er Region Syddanmark stærkt repræsenteret, og nu er man gået skridtet videre og har oprettet en række Pre Scale-Up forløb for de iværksættere, der ikke er helt klar til elitecentrene endnu – men som har både drømmen og potentialet til at blive en vækstsucces.

– I Region Syddanmark vil man gøre en særlig indsats for at være sikker på, at man kan hjælpe iværksætterne indenfor de særlige områder, som er regionens styrkepositioner. Kommunalt hjælper man mange iværksættere – og det er rigtig godt – men i Pre Scale-Up hjælper vi dem, som tør drømme lidt større, siger Lena Arndal fra Væksthus Syddanmark, som er projektleder på forløbet.

Det første forløb, som er sat i gang, er indenfor Oplevelseserhverv og Turisme. Bag forløbet står Spinderihallerne i Vejle, LeanBusiness og Volcano, og blandingen en stor klynge for oplevelseserhverv og digitale værktøjer til vækst skal for alvor sætte gang i innovation på området.

– Hvis man ser oplevelseserhvervene som noget kreativt hygge der ikke kan skabe vækst, undervurderer man oplevelseserhvervene. Vi har i Spinderihallerne beskæftiget os med oplevelseserhverv i mere end et årti, og har set store vækstsuccesser blomstre. Og der er stadig et stort, uforløst potentiale, siger Majbritt Chambers, der er projektleder i Spinderihallerne.

Galleri: Se flere billeder fra Pre Scale-up i Spinderihallerne i Vejle. 

Hvad er b, og hvordan kommer vi derhen?
11 virksomheder fra hele landet mødte hinanden for første gang i sidste uge, da der var kickoff på Pre Scale-Up for Oplevelseserhverv- og Turisme.

Her mødt de til den første workshop Martin Vesterby, der blandt andet er medstifter af Stauning Whisky, som fortalte om, hvor vigtigt det er at finde retningen for startuppets ide og sætte det rigtige team.

– Vi var ni forskellige mennesker, som ikke vidste en skid om whisky, men som var gode til at sætte et fælles mål og arbejde sammen. Og det sparkede røv. Det er vigtigt at få folk ind, som kan noget andet end en selv, hvis man vil fra a til b. Men det er svært, hvis ikke man er enige om, hvad b er, sagde Martin Vesterby, serieiværksætter og director ved Inno-X Healtcare på Aarhus Universitet, under workshopen.

Hjælp til at holde snuden i sporet
De 11 deltagende virksomheder har nemlig det til fælles, at de har en rigtig god ide og ambitionen om at blive en vækstvirksomhed. Men virksomhederne er stadig unge, og derfor handler det lige nu om at få sat sig de mål, der kan gøre vækstdrømme til virkelighed.

En af deltagerne på den første workshop var Niels Høegmark og hans virksomhed Go For Local, der er en platform, som skal gøre det nemt for forbrugerne at finde lokalproducerede fødevarer gennem en app. Virksomheden er stadig ung, og som eneste mand bag en ny virksomhed er et forløb som Pre Scale-Up perfekt for Niels Høegmarks vækstdrømme.

– Det er jo det fede ved sådan et netværk, at der er super god sparring imellem iværksættere. Og det er ekstra relevant, når man sidder alene i virksomheden til daglig, siger han.

Hans app er allerede udgivet, og 250 producenter fra hele landet er i den. Men han har brug for sparring til at komme videre med ideen, så Go For Local kan blive en stor og lønsom forretning.

– Jeg skal have finpudset forretningsmodellen og hjælp til at få lagt en mere skarp strategi – det er udfordringen. Alle døre er åbne, men man er i forvejen max presset. Ambitionerne er helt klart at det skal være en international virksomhed, og så handler det om at holde snuden i sporet, siger Niels Høegmark.

Fem Pre Scale-Up forløb er planlagt i Syddanmark. Velfærdsteknolog starter inden længe, mens Turisme og Oplevelseserhverv netop er blevet skudt i gang i Spinderihallerne i Vejle.