Nytårskur for erhvervslivet 2021: Vejle klar til et stærkt comeback

Nytårskur for erhvervslivet 2021: Vejle klar til et stærkt comeback

08. januar 2021

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Carl Dixen

Et stærkt hold lokale erhvervsfolk var inviteret til en snak om de muligheder og begrænsninger, der venter i det nye år. Og erhvervslivet i Vejle Kommune er klar til 2021.

Vejle Kommunes nytårskur plejer at samle op mod 900 erhvervsfolk til et par hyggelige timer med indslag og netværk, hvor der er rig mulighed for at ønske kolleger og samarbejdspartnere godt nytår.

Men det traditionelle setup satte COVID-19 en stopper for i år. Alligevel valgte hele 550 erhvervsfolk at deltage online i årets nytårskur, som blev sendt direkte fra Vejle Musikteater og faciliteret af Casper Schrøder, erhvervs- og økonomikorrespondent ved DR.

Se eller gense den digitale nytårskuren her

2021 med initiativ og håb

Kreativitet, sammenhold, comeback, nytænkning, revitalisering, digitalisering, valgfrihed, udholdenhed, ordentlighed, succes, diversitet og læringsboost. Det er blot nogle af de ord nytårskurens deltagere tror kommer til at kendetegne 2021. Og borgmester Jens Ejner Christensen følger op med ”initiativ”:

–  Der var en masse nye initiativer i 2020, som opstod på baggrund af corona-situationen. Jeg håber, at vi kan bære noget af den initiativrigdom med ind i det nye år.

Sammen med Casper Schrøder så Jens Ejner Christensen tilbage på et uforudsigeligt år, som har haft stor betydning for mange brancher i Vejle Kommune. Men også et år, hvor virksomheder på tværs af brancher har været sammen om at klare sig igennem en hård og vanskelig tid.

– Vi så vores detailhandel, turismeerhvervet og restaurationsbranchen enorm hårdt ramt i 2020. Men vi så også, hvordan virksomheder på tværs af brancher bakkede op om hinanden, og opfordrede bl.a. til at handle lokalt og købe take away. Erhvervslivet har været sammen om at komme igennem 2020, fortæller Jens Ejner Christensen, som håber på et godt 2021:

– Jeg håber, at 2021 bliver det år, hvor vi er de dygtigste til at komme hurtigt i gang. Vi har Billund Lufthavn tæt på, og har nem adgang til den store verden, og vi skal være de første til at udnytte de nye chancer, der opstår.

Styrket ud af en hård tid

2020 har været et hårdt år for mange virksomheder, ansatte og familier, og medført store konsekvenser for erhvervslivet på tværs af brancher. Derfor var en række erhvervsfolk inviteret til en snak om de konsekvenser og muligheder corona-situationen har medført. Panelet bestod af:

Jan Hessellund fra Billund Lufthavn, Alex P. Ludvigsen fra Ammeraal Beltech, Thomas Smidt-Kjærby fra Fary Lochan, Mikkel Hedegaard Kristensen fra Siemens Gamesa Renewable Energy, Peter Skou fra BusinessVejle, Charlie Mortensen fra Jelling Musikfestival, Sofie Plenge fra Vejle Kommune og Henrik Tønder fra Vejle Boldklub.

Selvom alle i panelet har oplevet 2020 som et vanskeligt år, så havde de overskud til at finde lyspunkter frem fra en mørk tid. Og for whiskydestilleriet Fary Lochan har perioden åbnet op for et helt nyt marked:

– Da Danmark lukkede ned, gik vi i gang med at se på, hvordan vi kunne skabe mere trafik og salg på vores webshop. Og i den sammenhæng opstod virtuel whisky-smagning, hvor vi sender fem små flasker whisky til kunden, som kan sidde hjemme og deltage i eventen via skærmen. Det har været en kæmpe succes, og vi fortsætter med at tilbyde konceptet i både 2021 og 2022, fortæller Thomas Smidt-Kjærby fra Fary Lochan.

For produktionsvirksomheden Ammeraal Beltech har 2020 været et udfordrende år med krav om omstillingsparathed. Og selvom virksomheden er kommet godt igennem året, så ser de frem til forandringer i 2021:

– Over en tredjedel af vores medarbejdere arbejder hjemmefra, og denne distance gør det lidt upersonligt og lidt for direkte til business, når vi mødes online. Den digitale løsning er super, og vi kan holde tingene kørende. Men der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi glæder os til at få en normal hverdag, hvor vi kan få lov at sidde over for hinanden igen, fortæller Alex P. Ludvigsen fra Ammeraal Beltech.

For sport og kultur har corona-situationen været særlig hård. Vejle Boldklub har spillet Superliga for tomme tribuner, kulturlivet har oplevet et væld af restriktioner og aflysninger af events, og Jelling Musikfestival måtte også opgive af gennemføre den fire dage lange festival. Men trods aflysning, så har 2020 også ført noget positiv med sig i Jelling:

– Jeg har fundet ud af, at det vi går og laver, er meget dyrebart. Fællesskab er et vigtigt ingrediens for mennesker, og vi har brug for at være sammen om noget. Jeg har mærket i løbet af sommeren, at vi betyder rigtig meget for folk, og det er noget, vi skal passe på. Derfor skal vi holde skruen i vandet, og det bruger vi rigtig meget tid på, fortæller Charlie Mortensen fra Jelling Musikfestival.