Nyt Vejle-firma skal hjælpe Schmeichel og Eriksen til EM

Nyt Vejle-firma skal hjælpe Schmeichel og Eriksen til EM

09. april 2021

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk

Virksomheden CogniTech, der holder til i AI Innovation House, skal sammen med IBM Danmark sørge for at fodboldlandsholdet analyserer modstanderne bedre med data, der får sejren i land.

– Det er genialt, det der!!!

Vi kender alle Svend Gehrs jubelkommentering fra da en ung Michael Laudrup afdriblede hele Uruguays forsvar – og målmanden med – ved VM i 1986.

Det tilfældige og spontane – og nogle gange geniale – er i nutidens topfodbold afløst af aftalte løbemønstre, pasningsmønstre, statistik og analyser. Forberedelse udgør nemlig i dag ofte forskellen på sejr og nederlag.

Derfor har de fleste europæiske topklubber tilknyttet analyseenheder, der med baggrund i data om spillernes fysik, bevægelsesmønstre og kampstatistikker hjælper trænerne til at lægge den helt rigtige taktik. På det danske herrelandshold er data og analyse også blevet integreret.

En lille fod med i spillet

Når landstræner Kasper Hjulmand skal lægge taktikken for, hvordan Christian Eriksen, Pierre Emile Højbjerg og alle de andre landsholdsspillere får kvalificeret sig til kommende EM og VM-slutrunder, så har virksomheden CogniTech, der for kort tid siden åbnede en afdeling i Vejle, en lille fod med ind på grønsværen.

Dansk Boldspil Union har nemlig besluttet at opruste på teknologisiden. Man vil udvikle en ny analyseplatform til herrelandsholdet – og denne platform skal udarbejdes i et samarbejde med IBM Danmark og CogniTech.

– Normalt arbejder vi med virksomheders finansielle og operationelle data, så det er utroligt spændende for os at være med til at bruge dataanalyse på fodbolddata og være med til at skabe værdi på dette område, siger administrerende direktør i Cognitech, Rikke Jacobsen, i en pressemeddelelse.

Stor innovationskraft i Vejle

Aftalen med DBU kommer godt en måned efter CogniTech flyttede ind i AI Innovation House i Vejle, der beskrives som en innovationslegeplads for virksomheder og iværksættere, der arbejder med digitalisering og kunstig intelligens.

– Konceptet med AI Innovation House i Vejle var simpelthen bare så interessant, at vi var nødt til at være en del af det, forklarer Ole Møller Madsen, salgschef i CogniTech, der arbejder med at forvandle avancerede data til anvendelig information.

Han forklarer, at innovationskraften i AI Innovation House, hvor man færdes blandt konkurrenter og kolleger i et miljø med mange andre digitale virksomheder, var afgørende for, at CogniTech åbnede en afdeling i Vejle, hvor det også er lettere at tiltrække arbejdskraft fra universitetsbyer som Aarhus og Odense.

– Vi kommer til at bruge Vejle-afdelingen som det samlende kontor, hvor alle vores fire kontorer vil have én månedlig faglig dag sammen. Vejles placering midt i landet er optimal til dette formål, siger Ole Møller Madsen, der ser frem til at bruge undervisningslabs, 360 graders konferencesal og alle de andre innovative faciliteter som CogniTech har adgang til i AI Innovation House.

Værdifuld information for landstræneren

Han fortæller, at CogniTech, der blev etableret i 2019 efter et management buy-out fra EDB-Gruppen A/S / DXC, ser frem til at bygge landsholdet analyseplatform. Den vil eksempelvis gøre det lettere for landsholdets analysefolk at registrere, hvor på banen egne spillere og modspillere bevæger sig hen, hvor modstanderholdet bevæger bolden hen når de har den, og meget mere.

Disse informationer kan vise sig at være værdifulde for trænerne, der eksempelvis kan indstille taktikken efter, at modstanderholdet ofte angriber over højre side eller at farlige situationer oftest opstår når én bestemt spiller får bolden.

– Jeg vil dog skynde mig at sige, at vi ikke kommer til at tage æren for landsholdets resultater. Vi er bare stolte af, at vi får lov til at være med til at udvikle et produkt, der kan hjælpe vores landshold, som så mange danskere har stærke følelser for, siger Ole Møller Madsen.

Aftalen mellem DBU, IBM og CogniTech løber i første omgang til september 2022.