Nye ruter bringer optimisme på vingerne i Billund

Nye ruter bringer optimisme på vingerne i Billund

08. marts 2021

Tekst: Andreas Schramm Petersen
Foto: Billund Lufthavn

Selvom Billund Lufthavn har ligget underdrejet med en nedgang på 93% i den kommercielle flytrafik i januar sammenlignet med sidste år, er der optimisme at spore i Danmarks næststørste lufthavn, og det er der god grund til.

Rutenyhederne er nemlig tikket ind i løbet af februar, hvor flere internationale flyselskaber har meldt om forbindelser til flere destinationer.

Adgang til fjerne himmelstrøg

De vestdanske flyrejsende skal derfor ikke kigge langt efter spændende rejsemål, når flyrejser igen bliver aktuelt på den anden side af Covid-19 pandemien. Det er blandt andet Turkish Airlines, der foruden feriefavoritten Thailand også åbner en ny ugentlig afgang til Gazipasa, der giver direkte adgang til feriedestinationen, Alanya. Der er også lukket aftaler med flere nye bekendtskaber i Billund Lufthavn, hvor Swiss, Vueling og AnimaWings åbne ruter til Zürich, Barcelona, Malaga, Mallorca og Bukarest. Tilvejebringelsen af de nye ruter skyldes en effektiv, løbende dialog med flyselskaber og charterbureauer om genetablering af flytrafikken, der alle bringer en anerkendelse af det jyske og fynske flymarked.

– Vi har altid gode dialoger med rejsebureauerne og flyselskaberne, og det har vi også haft hele det sidste år. Nu begynder krisen forhåbentligt at vende, og så kan vi begynde at sætte ord på, hvad der har været under opsejling. Det har også været vigtigt at dele de gode nyheder internt i lufthavnen. Det giver god stemning og en endnu større tro på fremtiden, fastslår Jan Hessellund, direktør i Billund Lufthavn, og sætter nogle ord på lufthavnens marked:

– Billund Lufthavn ligger i et købestærkt marked med rejsehungrende danskere, der er klar til at flyve ud og opleve verden igen. Og Corona har medført nye rejsetendenser, som er til Vestdanmarks fordel. Her er store grønne områder med frisk luft og adskillelige familievenlige attraktioner tiltrækkende. Og flyselskaberne placerer deres ruter der, hvor der er forretning at gøre både ind og ud af Danmark, og det er der i Vestdanmark.

Høj aktivitet på fragtmarkedet

På trods af Corona-krisen har Billund Lufthavn formået at præstere godt sammenlignet med det øvrige luftfragtmarked. I januar 2021 har der i luftfragt været en nedgang på 14,2% svarende til 842 tons i den vestjyske lufthavn, og der er god grund til optimisme, da Corona endnu ikke påvirkede luftcargo i januar 2020.

– Det er en hård sammenligningsmåned, fordi Corona først begyndte at påvirke eksportmarkedet i februar sidste år, så de nedslående tal er alligevel ikke så nedslående, når vi ser på situationen. Og ser vi på resten af markedet, så kan vi roligt holde hovedet højt. Billund Lufthavn er et knudepunkt for luftfragten og står i en stærk position også for fremtiden, afslutter Jan Hessellund.

Billund Lufthavns beliggenhed er til stor gavn for borgere og virksomheder i de omkringliggende kommuner. Lufthavnen ejes i fællesskab af de midt- og østjyske kommuner, hvor Vejle Kommune har den største ejerandel med 34,3%.