Ny Rosborg – bydelen bygges på helt nye tanker

Ny Rosborg – bydelen bygges på helt nye tanker

17. marts 2016

Tekst: Anna Marie Bohsen
Foto: Nils Rosenvold

Vejle er et stærkt vækstområde, der kan måle sig med de store byer som Aarhus, Aalborg og Odense, og der bliver tænkt nyt, når der skal gøres plads til flere vejlensere i etableringen af den nye bydel Ny Rosborg.

Det var Michael Sloth, direktør i Teknik & Miljø, Vejle Kommune, der på erhvervs- og netværkskonferencen præsenterede de overvejelser, man gør sig i kommunen og fortalte om, hvilke muligheder, der åbner sig for inspiration og nye tanker.

Hellere kø
– Hvis vi gør som vi plejer, så vil vi være 68.000 indbyggere i Vejles bymidte i 2050. Men hvis vi gør mere end vi plejer, vil tallet nå op på mellem 70.000 og 80.000 indbyggere, sagde Michael Sloth og pointerede, at der er mange bundlinjer at kikke på, når man skal vurdere Vejles værdi.

– Det er oplagt at bo i Vejle. Inden for 1 times kørsel kan vi nå ud til ca. 1 million borgere. Hvis vi vender det om, så kan 1 million også komme ind til Vejle på en times tid. Og vi har meget at byde på. Smukke grønne områder, badestrande, uddannelser, virksomheder med mange arbejdspladser. Kort sagt det hele i en meget smuk og afvekslende natur. Joh, der kan være kø i Vejle midtby – men hellere kø end ingen mennesker, som han sagde.

Ny og uprøvet vej
Vejle vælger ikke at gå den traditionelle vej – men tager en ny og uprøvet – hvor der ikke først bliver lavet lokalplaner. For der skal bygges på nye tanker.

Ny Rosborg placeres mellem ådalen og midtbyen. Der er plads til 3000 boliger, som kan huse 5000 mennesker. Området er 80 hektar stort med en blød bund. Lige nu er der genbrug med deponi nede i jorden. Alt skal være bæredygtigt, der skal bygges boliger til hele livet, og der kan både være solcelleanlæg med hønsehold og grønsager. Og vi kunne anlægge de grønne områder først og derefter lade boligområdet vokse op. Vi får international rådgivning stillet til rådighed. Vi giver processen plads og inddrager også borgerne. For det skal være en samskabelse. Og vi har god tid. Der er 35 år til 2050, sagde Michael Sloth afslutningsvis.