Ny analyse kortlægger vejlensernes indkomst

Ny analyse kortlægger vejlensernes indkomst

21. april 2021

Tekst: Andreas Schramm Petersen
Foto: Colourbox

En analyse fra AE-Rådet, tegner et nyt billede af indkomstfordelingen i Danmark ved at måle på det enkelte sogn. Få rige personer kan dog få indkomsten i enkelte vejlensiske sogne til at se uforholdsmæssig stor ud.

Får du nok i lønposen? Hvis ikke, så bor du måske i det forkerte sogn.

Lønsedlens størrelse kan nemlig afhænge meget af, hvilket sogn du bor i. Og nej – det handler ikke om kirkeskat…

AE-Rådet har nemlig kortlagt danskernes gennemsnitlige indkomstniveau. Det er såmænd ikke nyt. Det har Danmarks Statistik gjort i mange år. Det nye er, at opgørelsen ikke er gjort op på de 98 danske kommuner – men på de ca. 2000 danske sogne.

Det betyder, at det nu er muligt at blive endnu klogere på, hvordan danskernes indkomster fordeler sig på tværs af lokalområder – og i forskellige dele af samme kommune.

Højeste indkomster i Bredballe og Engum Sogn

AE-Rådets analyse viser, at de høje gennemsnitlige indkomster i Vejle Kommune især er koncentreret omkring de områder, hvor boligpriserne er høje. Det er eksempelvis Bredballe og Engum sogn.

Ifølge analysen har borgerne i Bredballe sogn en gennemsnitlig årsindkomst før skat på 562.726 kr., hvilket er ca. 60.000 kr. mere end borgerne i Engum sogn.

Blandt de sogne med høje gennemsnitlige indkomster finder man også Grejs, Mølholm og Vinding sogn.

Få rige personer trækker gennemsnittet i vejret

Analysen viser umiddelbart en relativt stor spredning i den gennemsnitlige indkomst blandt sognene i Vejle Kommune, hvilket kan få forskellen mellem højt- og lavtlønnede til at se uhensigtsmæssig stor ud.

AE-Rådets analyse viser dog også, at forskellen på medianindkomsterne i de vejlensiske sogne er smallere end det umiddelbart kan se ud, når man ser på gennemsnitsindtægten. Dette kan indikere, at gennemsnitsindtægten i nogle få sogne bliver trukket i vejret af få personer med meget høje indkomster.

Samlet set viser analysen, at vejlenserne tjener 382.544 kr. om året før skat. Det er ca. 20.000 kr. mere end landsgennemsnittet, der ifølge AE-Rådets analyse ligger på 365.484 kr. før skat.

Du kan selv gå på opdagelse i AE-Rådets tal for danskernes gennemsnitlige indkomst på kortet herunder: