Nu skal der tales pølsesnak på kinesisk
Vigtig handelsaftale er indgået mellem Danmark og Kina. Aftalen kan få stor betydning for vejlensisk fødevarefabrik.
En aftale, der åbner for eksport af dansk forarbejdet svinekød, er 3. maj 2017 blevet underskrevet i den kinesiske hovedstad Beijing.
Aftalen bliver af politikere og erhvervsfolk kaldt historisk, og ifølge interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan aftalen komme til at betyde en øget dansk eksport på omkring 250 millioner kroner årligt.
– Snart er gode danske spegepølser, røde pølser og skinkekød på vej til Kina, hvilket er vigtigt for både eksportindtægter og arbejdspladser i Danmark. Jeg ved, at fødeerhvervet er meget begejstrede for de nye muligheder, udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i forbindelse med underskrivningen af aftalen.
En del af den øgede eksport kommer højst sandsynligt til at foregå i Vejle. Tulips fabrik i Vejle er nemlig en af to Tulip-fabrikker, der er blevet godkendt af de kinesiske myndigheder.
– Siden 2008 har vi haft talrige inspektioner fra kinesiske fødevaremyndigheder, distributører og kunder. De har været uden anmærkninger overhovedet. Derfor har vi ventet på, at det politiske arbejde skulle falde på plads. Det er det nu og det glæder vi os selvfølgelig helt vildt over, siger kommunikationschef i Tulip, Michael Ravn.
Danish Crown, der er Tulips moderselskab, har i en årrække eksporteret fersk grisekød til Kina. Med den nye aftale bliver det muligt for Danish Crown at eksportere varmebehandlet og forarbejdet grisekød. Det er den del som Tulip primært står for.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen underskiver aftale om import og eksport af forarbejdet svinekød sammen med sin kinesiske ministerkollega i Folkets Store Hal i Beijing. (foto: twitter.com/mfvmin)
Store krav til fødevaresikkerhed
Kina har de senere år været ramt af flere fødevareskandaler. Den mest omtalte er muligvis mælkeskandalen fra 2008, hvor omkring 300.000 kinesiske spædbørn blev syge og mindst seks døde, efter at have indtaget mælk eller modermælkserstatning, der var tilsat kemikaliet melanin.
De kinesiske forbrugere er efter denne og andre fødevareskandaler blevet meget mere opmærksomme på fødevaresikkerhed og forlangt handling fra centralregeringen i Beijing, som siden har indført nye og strengere reguleringer på området. Denne udvikling hilses velkommen af Tulip, da fødevaresikkerhed er et område, hvor danske fødevarevirksomheder står stærkt.
– Det var blandt andet Kinas pendant til Fødevarestyrelsen, der besøgte Tulip. De stiller ekstremt store krav til fødevaresikkerhed, hvilket vi hilser velkomment. Tulip Food Group er kompromisløs på det område, og vi regner os for at tilhøre den absolutte verdenstop inden for fødevaresikkerhed, forklarer Michael Ravn.
Dansk er tegn på kvalitet
Kommunikationschefen forklarer desuden, at de kinesiske forbrugere går vældigt meget op i, om de fødevarer de køber i supermarkedet kommer fra Kina eller fra udlandet.
– De vender lige dåsen og ser om det er produceret i Kina eller om det er produceret i Danmark. Derfor kommer de dåser vi kommer til at sende afsted fra Vejle ikke til at være med kinesisk skrift. Det kommer til at stå på engelsk, fastslår Michael Ravn.
Dansk er ifølge Michael Ravn et kvalitetsstempel på de kanter og Tulip er også et meget højt anerkendt brand i store dele af Asien. Faktisk mener han, at Tulip i nogle dele af Asien er et mere kendt brand end i Danmark, eftersom man har en lang historik og stor erfaring med Asien.
Nu starter salgsarbejdet
Udsigten til øget eksport til Kina tegner naturligvis nogle interessante perspektiver for Tulips fabrik i Vejle, men Michael Ravn vil helst ikke ind på, hvad det kan betyde for omsætning og medarbejderantal.
– Nu skal det hårde salgs- og marketingsarbejde i gang og det er vi også mere end klar til, men før vi ser hvad det udmønter sig i, synes jeg ikke vi skal spekulere i, hvad det kan betyde. Det eneste jeg kan konstatere er, at perspektiverne er enormt spændende i det her kæmpestore land med halvanden milliard indbyggere, siger kommunikationschefen.
I det, der nok kan karakteriseres som en forsigtig jysk kommentar, konstaterer Michael Ravn dog, at aftalen nok ikke kommer til at skade hverken Tulip i det hele taget eller fabrikken i Vejle. Og han håber, at aftalen vil komme så mange til gavn som muligt.
– Vi er jo en andelsejet virksomhed, der er ejet af de danske landmænd. Så vi håber naturligvis, at den netop underskrevne aftale vil skabe gode resultater og tilfredshed i hele kæden rundt, slutter han.