New Orleans vil høre om Vejles bæredygtige erfaringer

New Orleans vil høre om Vejles bæredygtige erfaringer

20. april 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Vejles borgmester er inviteret til New Orleans for at fortælle borgmestre fra millionbyer verden over, hvordan Vejle arbejder med borgerinddragelse og bæredygtig byudvikling.

Det er store emner Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, skal fortælle om 20. april i New Orleans. Her er han inviteret til at tale ved en konference om udviklingen af fremtidens byer i selskab med borgmestre fra millionbyer fra alle verdenshjørner.

Vejle er Skandinaviens eneste medlem af bynetværket 100 Resilient Cities, der i 2013 blev stiftet af Rockefeller Foundation, og Jens Ejner Christensen er inviteret til konferencen af borgmester Mitch Landrieu fra New Orleans, der ligeledes er medlem af det internationale bynetværk.

– Vi har i flere omgange besøgt New Orleans gennem 100 Resilient Cities, hvor vi har set, hvordan de løser udfordringer med stigende vandstand som følge af klimaændringer. Vi har fået gode lektioner om, hvilke løsninger er brugbare i vore egne klimaudfordringer og netværket har været en god platform til at fortælle, hvordan løsningen af klimaudfordringer går hånd i hånd med inddragelse af borgerne i Vejle, siger Jens Ejner Christensen.

– Vi skal byde os til
Borgmesteren lægger vægt på, at Vejle er en aktiv medspiller i 100 Resilient Cities, og at man er mindst ligeså opmærksom på at dele viden, som man er på at modtage fra andre.

– Hvis vi skal lære af andre, er vi nødt til at byde os til. Vi arbejder meget med at bringe internationalt samarbejde til Vejle, men det betyder i min optik, at vi samtidigt er nødt til at engagere os uden for landets grænser, hvor vi har mulighed for at fortælle, hvad andre kan lære af os, forklarer Jens Ejner Christensen.

Netop derfor var Vejles stadsarkitekt og chefen for kommunens resiliensprojekt i marts 2018 inviteret til New Orleans for at fortælle, hvordan Vejle arbejder med borgerinddragelse i klimaberedskabet. Her satte man eksempelvis fokus på, hvordan man gør vandet til et aktiv i byen som et middel til at aktivere borgere i forebyggelsesarbejdet.

Vejle har gennem tiderne ofte haft udfordringer med vand. Det kan være åer, der går over sine bredder eller forhøjet vandstand fra Vejle Fjord. Prognoser viser, at udfordringerne kun bliver større og flere.

Affaldsfri i 2050
På den to dage lange konference er Vejle-borgmesteren inviteret til at deltage i en paneldebat om klimaforandringer og resiliens. Her skal Jens Ejner Christensen, fortælle om Vejle Kommunes klimatilpasningsindsats og innovative håndtering af genanvendeligt affald. Netop affaldshåndtering kan vise sig at være relevant for netop New Orleans.

Jens Ejner Christensen har nemlig noteret sig, at borgmester Mitch Landrieu har opstillet en ambitiøs målsætning om, at den amerikanske sydstatsby skal være hundrede procent affaldsfri i 2050.

– Affald Genbrug har i flere år arbejdet med at se affald som en ressource, der kan genanvendes og skabe merværdi for borgerne. Affald Genbrug har været ’first mover’ på dette område og har udviklet tekniker, der gør, at man har en meget høj genanvendelsesprocent på affaldet. Så på dette område kan vi i Vejle lære New Orleans en hel del, mener Jens Ejner Christensen.

Konferencen arrangeres i New Orleans i anledning af byens 300 års jubilæum og behandler temaer som sikkerhed, mobilitet, fattigdom og klimaforandringer. Blandt de prominente deltagere i konferencen er blandt andre Chicagos borgmester, Rahm Emanuel, der har en fortid som Præsident Barack Obamas stabschef i Det Hvide Hus.