– Ligner en million uden at koste det

– Ligner en million uden at koste det

27. oktober 2017

Tekst: Sebastian Kjær
Foto: Spinderihallerne

Første oplæg af deres produkt var småt, men iværksætterne bag Vingl ville alligevel gerne have lavet indpakningen på en specielle måde. FabLab blev løsningen, og siden foråret har Vingl både sendt deres produkt afsted i speciallavede æsker og fundet flere ting at bruge de nye produktionsteknologier til.

I starten af årets besluttede Sara Scheel og Mette Vinge sig for sammen at starte virksomheden Vingl, som skulle producere og sælge deres fælles ide Målværk – et sæt keramiske brikker til at hænge op på væggen og markere børnenes højde, så det år efter år udvikler sig til et helt kunststykke.

Mens produktet var på plads tidligt i processen, løb de ind i et problem, da den sidste finish skulle laves til indpakningen: Hvis de skulle have produceret den med det specielle papindlæg, som de ønskede sig, ville stykprisen blive alt for høj, fordi oplægget til at starte med var småt.

Efter at have afsøgt forskellige muligheder blev løsningen, at de selv kastede sig ud i at producere papindlægget i FabLabbet i Spinderihallerne – i stedet for at nøjes med en mere simpel indpakning.

-Vi havde ikke tænkt ind fra starten, at vi skulle bruge FabLab. Men vi havde det jo lige ved hånden, og vi fandt ud af, at vi selv kunne lave emballagen, så det lignede en million, uden at det behøvede at koste en million, fortæller Mette Vinge.

Med deres fælles studio placeret i Spinderihallerne, er FabLabbet blevet ved med at være lige ved hånden, og efter at have sendt de første Målværk afsted i foråret, har de fundet flere ting at bruge de nye, fleksible produktionsteknologier til.

Hjemmelavet uden amatør-udseende
Vingl åbnede egen webshop i foråret, og har siden fundet flere forhandlere til Målværk i Jylland. Indtil oplægget bliver stort nok laver de stadig selv det særlige papindlæg i FabLab, men samtidig er det efterhånden blevet til en del flere produktioner i det moderne værksted.

Fablab var med til at skubbe gang i udviklingen for virksomheden Vingl.

-Vi har selv udviklet nogle redskaber til produktionen af brikkerne – blandt andet et stempel – og senest har vi lavet et skilt og et par andre småting til vores stand på et marked. Og selvom vi ikke har brugt så meget tid i FabLabbet, kan vi lave tingen i en kvalitet, så det ikke ser hjemmelavet eller amatøragtigt ud, siger Sara Scheel, der inden Vingl har været selvstændig keramiker i 10 år.

Springbræt til storproduktion
FabLabbet gjorde det i første omgang muligt at producere en emballage, der ellers ville have været umulig med så lille et oplæg. Det er dog ikke prisen men fleksibiliteten ved at lave redskaber og emballage-dele selv, der er den helt store gevinst for de to iværksættere.

-Det er en fordel, at vi hurtigt kan lave om på tingene, fordi vi har det lige ved hånden. Vi har lige fået en ny størrelse kasse, og der kunne vi hurtigt tilpasse indlægget, så det passede, forklarer Sara Scheel.

Ved at eksperimentere sig frem har de hurtigt kunne finde frem til præcis den form, der fungerer. På den måde ved duoen præcist, vad de skal have lavet, når oplægget når en størrelse der passer til storproduktion.