Landsholdkok tog sejren hjem

Landsholdkok tog sejren hjem

27. oktober 2021

Foto: Søren Gammelmark

Spændingerne var høje. Nervøsiteten kriblede. Og niveauet var højt. Søndag stod i gastronomiens tegn, da fem gourmetkokke fra hele landet skulle dyste om at nyfortolke kartoflen i en 3-retters menu til Kartoffelprisen 2021.

Det kriblede i fingrene, da startskuddet lød for fem udvalgte gourmetkokke, som søndag stod klar til at konkurrere om Kartoffelprisen 2021 i Food Innovation House, i Vejle. Nerverne sad langt ude på tøjet, da Culinary Institute by VejleErhverv bød velkommen til familie, venner og inviterede gæster, som alle sad klar til at følge deltagerne på tæt hånd og via livestream.

Dommerne fik smagt sig igennem i alt 15 kartoffelretter og efter mange timers hårdt arbejde blev det offentliggjort, at det var Tommy Jespersen fra Gastroca, der kunne hive sejren hjem. Ud over træning til Kartoffelprisen går Tommys tid også på at træne sammen med Det Danske Kokkelandshold til VM i 2022.

Sammen med et one-of-a-kind Kartoffelskulptur fra Kirsten Holm Nielsen, fik vinderen også tildelt et rejselegat på 20.000 kr., en speciallavede kniv fra Early Nature og et maleri, malet på dagen, af Art by Anne Ditte. Andenpladsen gik til Kristoffer Ringsing fra B-Spis, som fik tildelt et rejselegat på 10.000 kr., og tredjepladsen gik til Victor Gram Højris fra Lyng Dal Hotel & Restaurant, som modtog et rejselegat på 5.000 kr.

Dagens kartoffel-vindere samlet foran Food Innovation House i Vejle. Foto: Søren Gammelmark

 

Ud over at løfte det gastronomiske niveau i Danmark er målet med konkurrencen også at skabe mere synlighed på kartoflen. Som Per Mandrup, leder af Culinary Institute by VejleErhverv fremhæver, er det centralt vi får et bedre kendskab til de mange kartoffelsorter:

– Hver sort har sin individuelle styrke. En dybere kendskab til sorterne har stor værdi for brugen af kartoflen i køkkenet. Jo, flere sorter vi får synlige på markedet, jo bredere bliver anvendelsesmulighederne. Vi så kartoflen i mange fantastiske udklædninger i søndags. Men Tommy vinder på baggrund af hans klassiske håndværk og hans evne til at få kartoflen til at bære smag, samt den nytænkende måde han bruger råvaren på.

Vindermenu:

Konkurrencen fik endnu engang stærk opbakning af samarbejdspartnere:

  • Vejle Kommune
  • Food Innovation House
  • Søren Gammelmark Photography
  • Kjær og Sommerfeldt
  • Anduma Vini
  • Danske Kartofler
  • Hounö.
  • Spot On Studios

Det er allerede offentliggjort at konkurrencen vender tilbage den 23. oktober 2022.