Kunstig intelligens gør Vertikal AI til vinder af Iværksætterprisen 2021

Kunstig intelligens gør Vertikal AI til vinder af Iværksætterprisen 2021

17. september 2021

Tekst: Emma Louise Laycock
Foto: Jaroslaw Knapek

Vejlevirksomheden Vertikal AI laver software, der kan opdage slitage på vindmøller. Det kan identificere dyre skader, inden de opstår, og i sidste ende give forbrugerne billigere strøm.

Vertikal AI er blevet tildelt Iværksætterpris 2021. Det skete i forbindelse med årets erhvervskonference for erhvervslivet i Vejle Kommune i Vejle Musikteater den 16. september. Normalt bliver vinderen kåret i forbindelse med erhvervslivets nytårskur, men pga. covid-19 blev offentliggørelsen af årets iværksætter udsat. Men det ændrede ikke på glæden ved at modtage den fornemme pris.

– Vi er utrolig stolte over, hvor langt vi er nået på så kort tid, og at modtage denne pris er en stor cadeau til både os og vores dygtige team for deres indsats i Vertikal AI. Vi er specielt stolte over at kunne bidrage til vækst og jobskabelse i lokalområdet, og vi ser iværksætterprisen i Vejle som en anerkendelse af dette arbejde, fortæller teknisk direktør i Vertikal AI Martin Bach-Andersen.

Kunstig intelligens til vindmøller

Vertikal AI har bygget en softwareplatform, der kan diagnosticere fejl og slitage på vindmøllernes nøglekomponenter ved hjælp af kunstig intelligens. Softwaren gør det muligt at opdage fejl tidligt, og dermed forhindre dyre reparationer.

– Vores kunder, der er blandt verdens største vindmølleejere, kan med vores software optimere drift og vedligehold af møllerne. Det betyder, at prisen på vindenergi bliver lavere, og dette er netop vores bidrag til den grønne omstilling i verden, forklarer Martin Bach-Andersen.

Større muskler

Vertikal AI blev stiftet i 2018 af Martin Bach-Andersen og Allan Møller Larsen, der begge har en baggrund i Siemens’ udviklingsafdeling i Vejle. Virksomheden har i dag 13 medarbejdere fra hele verden, hvoraf de 2 er i gang med en Ph.d. I foråret blev Vertikal en del af det amerikanske firma SkySpecs, der arbejder med komplementære teknologier og software til overvågning og drift af vindmøller.

– Det giver os nogle helt nye muligheder. Først og fremmest har vi nu langt større muskler finansielt til at drive udviklingen af vores produkt videre. Vi har et internationalt team og tilstedeværelse, og vi er i stand til at bygge langt mere komplette digitale løsninger til vindindustrien. I sidste ende er det vores ambition, at vores software er en hjørnesten i driften og vedligehold af vindmøller på globalt niveau, siger Martin Bach-Andersen.

Unik iværksætter

Virksomhedens store ambitioner der er én af grundene til, at Vejle Erhverv indstillede Vertikal AI til årets Iværksætterpris.

– Årets Iværksætter Vertikal AI er en helt unik iværksætter, der passer fantastisk ind i Vejles erhvervsprofil. De arbejder ind i den grønne omstilling ved at skabe en løsning til vindmølleindustrien. De arbejder med Big Data og kunstig intelligens og rammer ind i satsningen omkring AI Innovation House og satsningen på at få IT Universitetet til Vejle. Og så er Martin og Allan bare superdygtige mennesker, der driver en flot udvikling. En udvikling, der har betydet at virksomheden allerede er købt ind i den amerikanske virksomhed Skyspecs, fortæller Morten Damgaard Nielsen, erhvervschef i Vejle Kommune.

Martin Bach-Andersen og Allan Møller Larsens iværksætterrejse begyndte i Slagteriet Udviklingspark Vejle. Og her var det særligt de fleksible rammer og mulighederne for sparring og netværk, der gjorde en vigtig forskel for den unge virksomhed.

– Slagteriet har absolut spillet en vigtig rolle for vores virksomhed i de tidlige stadier. På det helt praktiske niveau gav Slagteriet os nogle gode fleksible rammer, der passer godt til en iværksættervirksomhed, hvor fremtidshorisonten ofte ikke ligger mere end et par måneder frem. Ydermere gav det os mulighed for at sparre og interagere med andre håbefulde iværksættere i huset, samt at deltage i diverse netværks- og infoarrangementer der var målrettet iværksættere hvilket vi har fundet super værdifuldt, fortæller Martin Bach-Andersen.