Kongernes Jelling – nu også på hollandsk

Kongernes Jelling – nu også på hollandsk

05. april 2018

Foto: Steen Almstok Gregersen

Oplevelsescentret i Jelling har hyret to hollandsktalende rundvisere, som er klar til at tage imod hollænderne i deres majferie.

Nu varer det ikke længe før Gorm den Gamle og Harald Blåtand bliver omtalt som ”Gorm de Oude” og ”Harald Blauwtand” ude i det imponerende monumentområde midt i Jelling. Det sker, når to nye rundvisere på hollandsk fortæller om vikinger, gravhøje, palisade og meget mere for hollandske gæster.

– Kongernes Jelling har rigtig mange hollandske gæster. De er som regel meget nysgerrige og vidende omkring vikinger. Vi får tit mange gode snakke med de hollandske gæster, men nogle gange driller sproget. Hollænderne kommer tit som børnefamilier, og til de små rækker engelsk ikke. Så nu har vi fået to hollandsktalende rundvisere, der kan hjælpe med at fortælle historien om Gorm den Gamle og Harald Blåtand til en ny generation af nysgerrige hollændere, fortæller museumsvært Karen Vognsen Jensen.

Rundviser-debut for hollændere i Danmark lørdag den 7. april
De to rundvisere er hollandske Saskia ’t Hart og den hollandsktalende Anette Jorsal, og de har deres debut for hollændere bosiddende i Danmark lørdag den 7. april klokken 14. Efter rundvisningen markeres det nye tiltag i Café Sejd med en reception, som Jelling Turisme- og Handelsstandsforening inviterer til sammen med Sejd – Café & Boutique og VisitVejle.

Ole Grangaard, som driver Café Sejd, fik oprindeligt ideen til at gøre noget særligt for de hollandske gæster. 
 
– Som café-ejer havde jeg lagt mærke til, at der var mange hollændere i Jelling i maj, og da jeg dykkede ned i årsagen og fandt ud af, at de holder MeiVakantie (majferie, red.), kontaktede jeg Kongernes Jelling for at høre, om vi ikke skulle gå sammen om et tiltag for de hollandske gæster. I handelsstandsforeningen syntes de, at det var en intelligent måde at forøge markedet på, fortæller Ole Grangaard, der tilbyder gastronomisk mytologi i sin café i løbet af MeiVakantie-perioden.

MeiVakantie er fordelt over tre uger, og fra 23. april til 11. maj vil Kongernes Jelling tilbyde rundvisning på hollandsk hver dag klokken 14. Jelling byder i den periode også på kræmmermarkeder, vikingeaktiviteter, koncerter o.m.m. Jelling Turist- og Handelsstandsforening står for arrangementet, som har fået flot opbakning af foreninger og private aktører. Kampagnen skal køre over tre år for at gøre hollænderne opmærksomme på, at der er meget at opleve for hele familien i vikingernes gamle kongesæde i Jelling.

Lørdag den 7. april fra klokken 14 kan pressen høre mere om initiativet og tale med de to nye rundvisere. En lille time senere, når de to hollandske rundvisninger er gennemført, er der reception på Café Sejd – Café og Boutique, som serverer smagsprøver på gastronomisk mytologi.