Kom bag om Fjordenhus i ny mini-dokumentar

Kom bag om Fjordenhus i ny mini-dokumentar

10. august 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

I en ny mini-dokumentar fortæller Kirk Kapital-ejerne og kunstneren Olafur Eliasson om tilblivelsen af den markante bygning.

– Vi har ikke været med til noget lignende.

Således istemmer samtlige murere i en ny promotion-video, der fortæller om tilblivelsesprocessen for Kirk Kapitals domicilprojekt – Fjordenhus.

– Det er ikke noget vi er vant til – hverken murere, tømrere eller betonfolk – at det skal være så nøjagtigt, og så alligevel skævt, fortæller Thomas Andersen, der er murer ved Jorton.

– Vi har mødt to tyske arkitekter, der fortalte os, at vi skulle mure meget mere skævt end det vi havde gjort, så det kom til at ligne noget gammeldags som en borg. Det skal være et kunstværk når det er færdigt, og det skal jeg også love for at det bliver, siger Thomas Andersen med et smil på læben.

Ud til kanten
Thomas Andersens udtalelse glæder tydeligvis Casper Kirk Johansen, der er en af Kirk Kapitals tre ejere, der for omkring ti år siden satte domicilprojektet igang.

– Jeg ved, at der er nogle ingeniører og byggefolk, der har revet sig selv i håret, fordi noget af arbejdet har været helt ude på kanten af, hvad der kan lade sig gøre, og de er blevet udfordret rigtig meget, siger Casper Kirk Johansen, der er bestyrelsesformand i Kirk Kapital.

Men ifølge Kirk Kapital-ejerne har det været meningen hele vejen igennem.

– Fra mit synspunkt, så er det lige præcist det vi har ønsket med hele byggeriet. Nemlig, at vi byggede noget, der var helt ude på kanten af, hvad der er muligt, forklarer Casper Kirk Johansen.

Eliasson: Min opgave er at levere den højeste kvalitet – intet andet
Til at skabe et unikt bygningsværk, der kunne springe rammerne for det mulige, engagerede Kirk Kapital den verdenskendte dansk-islandske kunstner, Olafur Eliasson.

I videoen forklarer Olafur Eliasson blandt andet, hvordan hans tilgang til arbejdet for Kirk Kapital har været, og hvorfor han insisterer på at være kompromisløs i sin tilgang til kunst.

– Min opgave var jo ikke at blive venner med dem jeg arbejder for. Min opgave er, at lave det, jeg laver på den bedst mulige måde, siger Olafur Eliasson.

I hans optik, er det ikke kunstnerens opgave, at overveje om forslag kan lade sig gøre eller, hvad de koster. Han skal udelukkende tænke på kunsten.

– Det er vigtigt, at jeg siger min mening, selvom jeg ved, at det er de sikkert uenige i – for min opgave er, at levere den højeste kvalitet. Det, at det er et kunstværk, er vigtigere end, at jeg er venner med min arbejdsgiver, siger Olafur Eliasson, der samtidigt fastslår, at bygningen, der har fået navnet ’Fjordenhus’, har været det største projekt han nogensinde har arbejdet med.

Klik på videoen herunder, for at se den korte dokumentar om tilblivelsen af Fjordenhus.