Kiddesvej er for farlig til Grejsdalsløbet

Kiddesvej er for farlig til Grejsdalsløbet

07. maj 2019

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Jesper Lilleris

Stigningen på Kiddesvej er ikke farlig. Men forholdene omkring den spektakulære stigning gør, at arrangørerne har følt sig nødsaget til at fravælge Kiddesvej til årets udgave af Grejsdalsløbet.

Mange motionister vil nok kigge langt efter Kiddesvej, når Grejsdalsløbet 12. maj køres for 30. gang. Vejles mest klassiske stigning, med en stigningsprocent på 19 %, bliver nemlig ikke en del af årets motionsløb.

Kiddesvej er fravalgt for at optimere deltagernes sikkerhed, og det har arrangørerne bag Grejsdalsløbet valgt at vægte højest. Men selvom sikkerheden altid kommer i første række for Grejsdalsløbet, har det ikke været nogen nem beslutning af trække stigningen ud af løbet.

Selvom nogle må trække cyklen op, er Kiddesvej meget populær og en legendarisk stigning for mange motionister. 

– Vi har ikke lyst til at se bort fra Kiddesvej. Men det har ikke været muligt at finde en løsning med Kiddesvej, hvor vi opnår den sikkerhed, vi ønsker, siger Henrik Norup, formand for Grejsdalsløbet.

50 diskvalificeret i 2018

Det er forholdene ved lyskrydset Koldingvej/Pedersholm Allé/Hyldevej, som skaber problemer. Tidligere har der været rejst kritik af nogle af løbets deltagere, som ikke fulgte færdselsreglerne i netop dette kryds. I 2018 var der igen store problemer trods en informationskampagne til deltagerne, og det har altså fået løbsarrangørerne til at tage Kiddesvej ud af løbet af sikkerhedsmæssige årsager.

– I 2018 havde vi for første gang en official til at stå i krydset ved Koldingvej. Tiltaget resulterede i 50 diskvalifikationer, hvilket er langt højere end nogensinde før, og tallet kunne faktisk have været endnu højere. Vi vil ikke gå på kompromis med deltagernes sikkerhed, og derfor har vi truffet beslutningen, siger Henrik Norup, som ærgrer sig over, at hensynsløs kørsel fra nogle enkelte deltagere får konsekvenser for alle.

Henrik Norup understreger samtidig, at Grejsdalsløbet ikke er et licensløb, men et motionsløb. Sikkerheden er en anden til et licensløb og foregår på andre vilkår. Det er dog tilladt at køre ræs til Grejsdalsløbet, men kun ved at følge færdselsloven og løbsanvisningerne. Løbsarrangørerne ønsker ikke at opfordre til ræs, og det er en af grundene til, at der heller ikke kåres en vinder af løbet.

Nye stigninger erstatter Kiddesvej

Med Kiddesvej ude af Grejsdalsløbet har det været nødvendigt at finde nye stigninger for at opnå samme antal højdemeter som tidligere. Det åbner mulighed for nye spændende stigninger til årets Grejsdalsløb – Stampesvej (stigningsprocent: 16 %) og Kirkebyvej (stigningsprocent: 12,2 %) erstatter Kiddesvej.

– Grejsdalsløbet er et af Danmarks hårdeste motionscykelløb. Men man tager ikke Kiddesvej ud af løbet, uden det kan ses på det samlede antal højdemeter. Derfor har vi fundet et par spændende bakker med masser af højdemeter, som rytterne får mulighed for at prøve i år. Det er heldigvis ikke svært at finde nye stigninger i Danmarks i særklasse bedste cykelterræn, slutter Henrik Norup, som forventer 4000 deltagere til årets Grejsdalsløb 12.maj.