Judo-kast skal åbne Solens Rige for erhvervslivet

Judo-kast skal åbne Solens Rige for erhvervslivet

17. februar 2020

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

EliteVejle arbejder målrettet på, at sportsbegivenheder som judo-stævnet Matsumae Cup skal åbne døre til erhvervslivet - og forbindelsen til judoens oprindelsesland Japan er allerede varm.

Armene om skuldrene, kig ind i kameraets linse – smiiiiiiil.

Selfie-diplomatiet var i fuld sving, da den japanske ambassadør i Danmark, Miyagawa Manabu, for nylig besøgte lokale fødevareproducenter i Food Innovation House i Vejle.

Den japanske ambassadør lyttede interesseret til de lokale fødevareproducenter, der stolt viste deres varer frem og fortalte, hvordan de arbejder med eksport til det japanske marked. Efter grundig indføring i de lokale virksomheders virke og flere ambassadørspørgsmål senere var der dømt selfie-tid med ambassadøren.

Den japanske ambassadør, Miyagawa Manabu, tog på skift selfies med alle virksomhedsrepræsentanter, der præsenterede deres virksomheds produkter for ham.

Sport som døråbner for erhvervslivet
Besøget var arrangeret af Vejle Kommune og EliteVejle, der i forbindelse med, at Vejle er værtsby for det internationale judo-stævne Matsumae Cup, havde inviteret ambassadøren til Vejle for at møde lokale virksomheder, høre om det internationale judo-stævne og lytte til et spændende oplæg ved paraatleten Daniel Wagner, der har kvalificeret sig til de para-olympiske lege, der i 2020 bliver holdt i Tokyo.

EliteVejle arbejder for at skabe de bedste rammer for elitesports-talenter og har de seneste år arbejdet på at skabe en effektiv kobling mellem store sportsbegivenheder og muligheder for det lokale erhvervsliv.

– Sidste år koblede vi en erhvervsdel til det store judo-stævne Matsumae Cup. Vi matchede 20 lokale virksomheder med otte japanske, og siden har vi oplevet stor interesse for at gentage og udvide disse aktiviteter, siger formand for EliteVejle, Knud Erik Hansen, der fortæller, at det er oplagt at bruge judo-stævnet til at knytte tættere bånd til Japan, der er judoens hjemland.

Næste skridt: Jetro-delegation
Knud Erik Hansen er meget glad for at det lykkedes at få den japanske ambassadør til Vejle, og fortæller, at det er hans indtryk, at den japanske ambassade har et godt øje til Vejle og Trekantområdet.

– Vi har samarbejdet med Tokai University, der er oprindelsessted for Matsumae Cup gennem flere år, og så betyder det også noget, at Vejles borgmester har besøgt ambassadøren personligt på ambassaden, forklarer Knud Erik Hansen.

Han ser frem til at Matsumae Cup igen i 2021 kan være en god anledning til at knytte bånd mellem danske og japanske virksomheder. Og EliteVejle-formanden har allerede blikket stift rettet mod, hvordan man med afsæt i judo og sportsbegivenheder, kan styrke den japanske forbindelse endnu mere til gavn for det lokale erhvervsliv.

Galleri: Den japanske ambassadør mødte fire store lokale virksomheder. Derpå præsenterede paraatleten Daniel Wagner et oplæg om hans vej fra benamputeret til verdensmester og Para-OL deltager.

Mød ledere med beslutningskraft
– Hvis vi kan blive ved med at dyrke disse forbindelser, så tror jeg på, at vi med Vejle Kommune og den japanske ambassades hjælp kan arrangere jævnlige besøg fra Jetro-delegationer, som vil bringe ledende japanske virksomheder og økonomiske eksperter til Vejle, fortæller Knud Erik Hansen, der forklarer, at den japanske organisation Jetro er Japans pendant til Danmarks Eksportråd.

– Fordelen ved delegationer i jetro-regi er, at du kommer til at møde ledere med beslutningskraft med det samme, fremfor at møde sælgere, der skal have godkendelse fra overordnede, siger Knud Erik Hansen.

Organisationen, hvis navn er en sammentrækning af Japan External Trade Organization, har til opgave at anspore til mere handel mellem små og mellemstore japanske virksomheder og resten af verden og har kontorer i 13 europæiske lande – dog ikke i Danmark.

Det internationale judo-stævne Matsumae Cup finder næste gang sted fra 20. til 23. februar 2021 i Vejle.