Januar-rekord i Kongernes Jelling

Januar-rekord i Kongernes Jelling

06. februar 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Jacob Nyborg Andreasen

Årets første måned bød på 55 procent flere besøgende i Kongernes Jelling end samme måned året før.

8207 gæster havde Kongernes Jelling gennem døren i årets første måned, som traditionelt ikke tilhører oplevelsescentrets travleste måneder. Besøgstallet udgør en stigning på 55 procent i forhold til januar året før, hvor 5271 besøgte museet på Gormsgade i Jelling.

Museumsvært ved Kongernes Jelling, Karen Vognsen Jensen, er glædeligt overrasket over det høje besøgstal:

– Vi får ofte mange besøgende i de måneder, hvor ferierne er placeret. Derfor synes jeg det er bemærkelsesværdigt, at besøgstallet for januar – hvor der ikke er nogen ferieperioder – er på samme niveau som februar 2017, hvor mange besøger museet i vinterferien, siger hun.

Danefæ-udstilling har været et tilløbsstykke
Et stort bidrag til det flotte besøgstal stammer fra åbningen af en ny særudstilling om danefæ, der åbnede 28. januar. Det er Nationalmuseet, der står bag den årlige danefæudstilling. Udstillingen har hidtil været holdt i København, men i 2018 har Kongernes Jelling fået privilegiet at skabe rammerne for Danefæudstillingen.

1738 gæster havde oplevelsescentret Kongernes Jelling gennem svingdørene på åbningsdagen for den nye særudstilling, og ifølge Karen Vognsen Jensen, var interessen ganske ”forrygende”:

– Der er dejligt, så mange kommer og er med til at gøre åbningen af Danefæudstillingen til en festdag. Vi havde lige så travlt, som vi har på de travle dage i sommerferieperioden, som traditionelt er vores højsæson, forklarer hun.

Danmarks Radio sendte i foråret 2017 en række programmer om Danmarkshistorien. Afsnittet, der handlede om vikingetiden viste mange billeder fra Jelling. Her er programmets vært, skuespilleren Lars Mikkelsen, lukket ind i montren, der beskytter Jellingstenen mod naturens slitage.

Årets europæiske museumsprojekt
Oplevelsescentret er placeret lige over for Jellingstenene, hvilket er en optimal placering til at fortælle historien om vikingetiden, hvor Jelling var central i den danske historie, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede.

Kongernes Jelling har siden 2007 været en del af Nationalmuseet, og har de seneste år oplevet en stigende interesse. Jelling indtog en central placering i et afsnit af det populære tv-program ’Historien om Danmark’ på Danmarks Radio, der siden har skabt større publikumsinteresse for Kongernes Jelling.

Oplevelsescentret anvender moderne og innovative formidlingsmetoder til at fortælle historien om vikingetiden i Jelling, og har modtaget ros fra flere sider for at gøre vikingetiden spændende og nærværende.

I november 2017 blev Kongernes Jelling tildelt en stor international hæder i London. Ved en ceremoni på det centrale Savoy Hotel i London, fik Kongernes Jelling prisen som ’Årets Europæiske Turismeprojekt 2017’. Det var det britiske forbund af rejsebogs-forfattere, der uddelte prisen.