International kongeetape med mål på Danmarks smukkeste cykelscene

International kongeetape med mål på Danmarks smukkeste cykelscene

12. december 2019

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Thomas Sjørup

Kiddesvej i Vejle får igen en hovedrolle, når kongeetapen i PostNord Danmark Rundt 2020 køres 13. august. Kongeetapen starter i Flensborg, og feltet skal tilbagelægge 210 km og 2100 højdemeter.

Den 30. udgave PostNord Danmark Rundt skriver historie. For første gang starter en etape nemlig uden for landets grænser, og samtidig er der for første gang ingen enkeltstart. Til gengæld kan cykelfans forvente flere profiler på de danske veje.

PostNord Danmark Rundt rykker nemlig en kategori op i 2020, og bliver en del af UCI’s nye ProSeries – det betyder bl.a. flere internationale profiler til start i Danmark. Samtidig har løbet indgået en tv-aftale med Eurosport, så den store internationale sportskanal de kommende fire år viser billeder fra Danmarks største etapeløb til 58 lande.

Historisk kongeetape: Flensborg – Vejle

Årets kongeetape starter i Flensborg i Tyskland, og det er første gang i løbets historie, at en etape starter uden for Danmarks grænser. Etapen er løbets længste og hårdeste.

– En af vores store nyheder til dette års PostNord Danmark Rundt er, at vi for første gang starter uden for landets grænser, når Flensborg er startby for årets kongeetape, som har mål på Koldingvej i Vejle, fortæller løbsdirektør Jesper Worre til offentliggørelsen af 2020-ruten. Han tilføjer:

– Det bliver en hård kongeetape. I 2019 var etapen 200 km, og feltet skulle bestige 1800 højdemeter. I 2020 bliver den 210 km og med 2100 højdemeter, så det kan man godt kalde en hård kongeetape.

Klassisk Vejle-afslutning

Grænsen passeres ved Krusaa, og der fortsættes nordpå gennem Aabenraa, hvor de første udfordringer kommer med en tur rundt ude på Løjt Land. Herfra videre gennem Genner, Diernæs, Kelstrup Strand og op til Haderslev. Herefter går det igen ud til vandet ved Hejlsminde og Sjølund.

Ved Egtved bliver det ekstra kuperet op og ned gennem Vejle Ådal ved Tørskind, Vork og Ravning. Efter Bredsten forceres Østengård-stigningen, inden Vejle rundes for første gang for at klatre op af Gl. Kongevej/Chr. Winthersvej. Retur ud i Vejle Ådal over Hopballe, Jennum, Skibet og Nørre Vilstrup.  Rundstrækningen i Vejle er blevet en klassiker med 19 procent-stigningen på Kiddesvej, der hvert år splitter feltet fuldstændigt.

Flensborg-Vejle etapen er med til at markere 100-års jubilæet for Genforeningen i 1920, hvor Nordslesvig igen blev en del af Danmark.

Ingen enkeltstart i 2020

Årets rute til PostNord Danmark Rundt 2020 byder på flere nyheder. 4. etape er et rundstrækningsløb i og omkring Kalundborg, og derudover skal der for første gang i løbets historie ikke køres enkeltstart.

PostNord Danmark Rundt starter i Struer og etapen har mål i Esbjerg. Etapen har lange passager i helt åbent terræn ned langs vestkysten. Det betyder, at der kan komme stor udskilning, hvis det blæser på dagen. 2. etape køres fra Ribe til Sønderborg, hvor opløbet går op mod Dybbøl Mølle.

Sidste etape starter i Holbæk for at ære verdensmester Mads Pedersen, der startede sin karriere i Holbæk Cykle Ring. Fra byen kører feltet gennem Tølløse, hvor Mads har boet det meste af sit liv. Etapen slutter med 10 omgange på Frederiksberg Allé, hvor der er lagt op til en flot og festlig finale på PostNord Danmark Rundt. Der arbejdes på at få Mads Pedersen til start i Danmark, men intet er endnu officielt bekræftet.