Hvordan ser Vejles iværksættere ud i fremtiden?

Hvordan ser Vejles iværksættere ud i fremtiden?

18. september 2019

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

En stor gruppe iværksættere mødte mandag Vejles borgmester, for at give deres bud på, hvordan Vejle Kommune kan skabe fremtidens iværksætterkultur.

Har du Jävlar Anamma?

Ifølge Lena Boel fra Boel Brand & Business skal fremtidens iværksættere have lige netop dette i sig for at klare sig. Men hvad er det?

Ifølge et svensk opslagsværk karakteriseres det ærkesvenske udtryk af: Mod, kamplyst, frækhed, dristighed, kraft og temperament.

– Jeg blev introduceret til begrebet af en svensk skiinstruktør, der gav mig det råd, at jeg skulle have mere Jävlar Anamma for at komme hurtigere ned af pisten. Denne positive aggressivitet kombineret med en god portion vedholdenhed, mener jeg er gode egenskaber for kommende iværksættere, fortalte Lena Boel, da hun 16. august holdt et oplæg på et netværksmøde mellem lokale iværksættere og Vejle Kommune.

Mødet, der blev holdt i Panoramasalen på Vejle Lystbådehavn, var indkaldt af borgmester Jens Ejner Christensen, som gerne ville have iværksætterbranchens bud på, hvordan Vejle Kommune kan understøtte iværksætterkulturen i kommunens nye erhvervspolitik, der skal vedtaget næste år.

Lena Boel fra Boel Brand & Business introducerede det svenske begreb “Jävlar Anamma”.

Netværk er guld værd
I kredsen af iværksættere var der bred enighed om vigtigheden af netværk, da det er adgang til ny information. Det blev også understreget af Lena Boel, der opfordrede iværksætterne til at kende sine egne begrænsninger:

– Det er vigtigt, at man bliver klar over, hvad det er man er god til, og hvad det er man er mindre god til. Ved man det, så kan man nemmere bruge sit netværk til at styrke sin virksomhed på de områder, hvor man ikke selv er stærk. Dermed kan man fokusere sine kræfter på det man er god til, og det der giver mening, sagde Lena Boel.

Hun fremhævede selv, at hun som iværksætter havde brugt rigtig meget tid på kaffeaftaler med interessante mennesker, således at hun i dag har opnået et stærkt netværk, som hun kan række ud til for hjælp og gode råd.

Tænk stort
Dagens anden oplægsholder var Allan Larsen fra virksomheden Vertikal AI, der leverer software til overvågning af vindmøller baseret på kunstig intelligens.

Allan Larsen fortalte, at han netop havde været i Silicon Valley i USA, for at præsentere sin virksomhed for mulige investorer. Hans råd lød, at man skulle tillade sig selv at tænke stort.

– Hvis vi pitcher over for investorer i Silicon Valley og siger, at vi regner med en omsætning på 500 millioner kroner om tre år, så synes de, at det er uinteressant. Det skal være 5 milliarder kroner før de synes det er interessant. Det kan være svært, men man er nødt til at have modet til at tænke stort, sagde Allan Larsen.

Klik på billedet for at se flere billeder fra netværksmødet mellem lokale iværksættere og Vejle Kommune, der fandt sted 16. september i Panoramasalen på Vejle Lystbådehavn.

Synliggør tilbud til iværksættere
Blandt iværksætterne var der ros til mulighederne for iværksættere i Vejle Kommune. Flere, der havde gjort brug af kommunens tilbud, fortalte, at det havde gjort en forskel for dem og deres virksomhed.

Men der var også en del forslag til, hvordan Vejle Kommune bliver en endnu bedre iværksætterkommune. Flere mente eksempelvis, at man kan blive bedre til at fremhæve de mange gode tilbud, som iværksættere kan benytte sig af. For eksempel at Vejle Kommune har flere erfarne erhvervskonsulenter, som man kan tage en snak med og som kan se på virksomheden og give råd fra et neutralt ståsted.

Et originalt forslag til hvordan man kunne synliggøre kommunens tilbud, kom også på bordet.

Det blev foreslået, at kommunen udarbejdede et kuponhæfte med kuponer til en samtale med en erhvervskonsulent, en billet til erhvervskonferencen og nytårskuren eller andet som kommunen i forvejen tilbyder. Kuponhæftet skulle så deles ud til alle nye virksomheder som del af kommunens velkomstpakke til nye virksomheder.