Hvordan bliver Vejle klar til fremtidens job?

Hvordan bliver Vejle klar til fremtidens job?

21. maj 2019

Tekst: Vejle Kommune
Foto: Kenneth Stjernegaard

Et tættere samarbejde mellem uddannelser og virksomheder om kravene til fremtidens arbejdskraft og en tættere kontakt mellem virksomheder og studerende allerede i studietiden.

Det var nogle af budene, da Vejle Kommune havde inviteret til konference om fremtidens job for at få input til en ny erhvervspolitik.

Konferencen foregik i de meget spændende lokaler hos Campus Vejles nye E-Sport Center i Farveriet, Spinderihallerne.

– Det er vigtigt og centralt, at vi taler sammen, udveksler ideer og sammen bliver klogere på, hvad vi skal kunne for at møde fremtiden, hvis vi i Vejle fortsat vil have den erhvervspolitiske førertrøje på, sagde borgmester Jens Ejner Christensen.

– Hvad er det for kompetencer, vores virksomheder har behov for i fremtiden, hvis de vil overleve? Hvilke kompetencer efterspørger vores nye iværksættere? Hvordan gør vi vores børn og unge parate til jobs, der måske slet ikke er opfundet endnu, spurgte borgmesteren til de ca. 80 deltagere, som sammen drøftede, hvordan vi bliver klar til fremtidens job.

Og svarene var mange: Flere praktikjobs og øget kontakt og dialog mellem elever/studerende og virksomhederne. Gør det enkelt at skabe kontakt! Byd hinanden op til dans! Få besøg på uddannelsesstederne af praktikere – folk fra ”Livets skole”. Specialiserede job hubs med flere firmaer på én adresse, som efterspørger samme medarbejdertyper/freelancere, f.eks. ingeniører.

Og så er det vigtigt at overveje, hvordan vi håndterer effekterne af automatisering. Hvordan sikrer vi f.eks. mulighed for brancheskift og videreuddannelse af ledige? Og hvordan skal fremtidens karriererådgivning holde trit med udviklingen?

– Det er meget svært at svare på, hvordan vi bliver klar til fremtidens job, da der kræves mange forskellige kompetencer, lød det fra en deltager. Er vi på vej mod noget, der skaber social ansvarlighed, eller er vi på vej mod en social katastrofe? Taber vi flere unge, som ikke kan klare kravene, computeren og robotteknologien?

Klik på billedet for at se flere billeder fra arrangementet i Farveriet om fremtidens kompetencer.

Styrke samarbejdet
Mange deltagere på konferencen understregede, at et tæt samarbejde mellem folkeskoler, uddannelsesinstitutioner og virksomheder er meget vigtigt. FabLab, Coding Class, FAB Academy og forsøget på at få flere piger til at interessere sig for robotter blev nævnt som eksempler på gode samarbejder, som vi skal have meget mere af i fremtiden. Uddannelserne skal også blive gode til at  nytænke undervisningen, så alle i en ungdomsårgang motiveres til læring.

Gymnasieelev og e-sportudøveren Markus Priskorn og rektor for Gymnasieafdelingen på Campus Vejle, Lotte Nyboe, kom med et bud på fremtidens kompetencer i et talentudviklingsperspektiv. E-sport er en del af talentudviklingen på Campus Vejle.

– Talenterne inden for e-sport er ikke blot dygtige spillere. De har en lang række kompetencer og skal være dygtige til at samarbejde og fungere i et team, lægge og følge en strategi, analysere og løse problemer og kunne kommunikere meget præcist. Herudover skal de være udholdende og kunne skabe en god struktur i hverdagen. Spillerne træner både individuelle og holdkompetencer.  for at kunne balancere det hele. Det er nogle af de kompetencer, som store dele af erhvervslivet efterspørger og også vil efterspørge i fremtiden, sagde Lotte Nyboe.

– Talentudvikling i e-sport handler for os om at udnytte spillets potentiale og sikre Vejle talent i forhold til både det sportslige og det akademiske, understregede Lotte Nyboe.

Bosætning vores stærkeste kort
Deltagerne kom vidt omkring, og bosætning spiller også en vigtig rolle, når vi snakker fremtidens job.

– Vi skal huske at have fokus på, at Vejle Kommune skal været et godt sted at bo og leve, sagde direktør Jens Find, Unik System Design, der også var en af oplægsholderne. Bosætning er et af vores stærkeste kort til at skaffe den nødvendige og rigtige arbejdskraft til vores virksomheder i fremtiden. Det er vigtigt at blive ved med at udvikle Vejle som et fedt sted at bo, så skal folk nok flytte til området. Og vi har brug for både eliten og bredden, understregede Jens Find.