Hele Norden skal høre om den syddanske verdensarv

Hele Norden skal høre om den syddanske verdensarv

05. september 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Fra den 10. til 13. september skal 120 deltagere fra Island, Sverige, Norge og Finland høre om den syddanske verdensarv. Det er verdensarvsstederne Christiansfeld og Jelling, der er værter for Den Nordiske Verdensarvskonference, som slutter af med en tur til Vadehavets verdensarv.

Årets temaer er dels Verdensarv i Børnehøjde og så et tema, der er meget aktuelt i begge byer; de udfordringer der kan være, når et mindretal befinder midt i verdensarven. Det gælder menigheden omkring sognekirken i Jelling og ikke mindst Brødremenigheden i Christiansfeld.

Hele konferencen skydes i gang i Jernaldermiljøet i Vingsted mandag aften og så er der ellers konferenceindlæg, praktiske øvelse og plads til at deltagerne kan lære hinanden at kende på tværs af landegrænser.

-Det er altid berigende, at komme til den nordiske konference, hvor man kan lære af andres erfaringer og måske selv komme med gode ideer. Det er meget forskellige steder, men verdenarven har vi til fælles, siger Kirsten Thøgersen, Unesco Site Manager i Jelling.

Det er en meget blandet flok, der kommer til området. De kommer blandt andet fra en finsk fæstning, en svensk radiostation, en norsk mineby og en 55 år gammel islandsk vulkanø.

-Nogle steder er der store oplevelsescentre tilknyttet – andre steder er der stort set ingen formidling og kun meget få medarbejdere. Alligevel er der et fællesskab omkring den store opgave med at formidle og bevare vores alles verdensarv, siger Kirsten Thøgersen, Unesco Site Manager i Jelling.

Allerede inden konferencen har man arbejdet med emnet ’Verdensarv i Børnehøjde, hvor målet er at skabe viden og indsigt i, hvordan man kan udvikle formidlingen gennem historie og kulturarv til børn i alderen 5-9 år.

Resultaterne af det arbejde bliver vist på selve verdensarvskonferencen 11. september. Lærere, pædagoger og børn fra Kolding, Vejle og Billund kommune har deltaget i projektet.

Som afslutning på konferencen skal deltagerne en tur til Vadehavet, der som det 3. verdensarvssted i Syddanmark, bliver et flot punktum på nogle hektiske dage.