Grøn branche ønsker flere krav til nybyggeri

Grøn branche ønsker flere krav til nybyggeri

30. september 2019

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Colourbox

Kravene til nybyggeri skal hæves mener direktør for ventilationsfirma, der opfordrer politikere på lokalt og nationalt niveau til at stille flere krav.

– Stil krav, stil krav, stil krav.

Sådan lyder opfordringen fra administrerende direktør i Trox Technik, Peter Sønderskov, der 23. september holdt oplæg for et større antal virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, samt repræsentanter for Vejle Kommune, ved et netværksmøde i Vejle.

Som chef for en virksomhed, der leverer ventilationsløsninger til bygninger, har han set et utal af nybyggerier, der er mere eller mindre bæredygtige. Og han savner politikere, der er mere offensive over for virksomheder, der leverer de bæredygtige løsninger.

– Der er ikke noget i vejen med at stille rimelige krav. Der findes allerede rigtig gode løsninger og byggerier, hvor man har gennemført gode bæredygtige løsninger. Hvis man har en fornuftig dialog, så kan man sagtens lave kravsspecifikationer, der er langt højere end den standard, der er i dag, siger Peter Sønderskov, der især retter sin opfordring om højere kravsspecifikationer ved nybyggeri til politikerne i Folketinget.

Kommuner kan lave bæredygtighedsmanualer
Men også i kommunerne kan der gøres mere, mener Trox-direktøren.

– I Aalborg Kommune har man lavet en bæredygtighedsmanual som al nybyggeri skal forholde sig til. Med manualen stiller de eksempelvis krav til produktdokumentation, så producenter, der vil byde ind på projekter, skal være i stand til at deklarere, hvad produktet indeholder og hvordan det er bæredygtigt. Det vil være godt, hvis flere kommuner fik bæredygtighedsmanualer til nybyggeri, lyder opfordringen fra Peter Sønderskov.

Han fortæller, at Trox hver dag arbejder med at efterleve kravene i Aalborg Kommunes bæredygtighedsmanual, så ventilationsvirksomheden kan fortsætte med at få ordrer til byggerier i kommunen.

– Hvis toppen stiller krav, så forplanter det sig ned igennem hele værdikæden. Det stiller krav til mig som producent om, at jeg skal være skarpere på min dokumentation og mine valg af leverandører af delkomponenter. Det er irriterende i starten, men når man har styr på det, så har man en konkurrencemæssig fordel, der kan være med til at styrke lokal produktion, mener Peter Sønderskov.

Flere gode forslag på netværksmøde
På netværksmødet blev Peter Sønderskovs forslag om en kommunal bæredygtighedsmanual for nybyggeri taget positiv imod. De øvrige deltagere havde dog også gode erfaringer, som de delte på mødet.

Flere virksomheder havde erfaringer fra Norge, hvor man siden 2003 har haft certificeringsmærket ‘Miljøfyrtårn’.

For at opnå mærket skal virksomhederne leve op til en række miljøkrav i produktionen, som de også skal dokumentere. Der er stor interesse for at blive udpeget som Miljøfyrtårn, i og med norske myndigheder i stigende grad kun vil samarbejde med virksomheder, der har opnået certificeringen.

For virksomhederne, der er en del af ordningen er der dermed alvor bag ordningens motto. Det lyder: “Sort bunnlinje – Grønn fremtid.”