GRAFIK: Her bor Vejle Kommunes borgere i 2030

GRAFIK: Her bor Vejle Kommunes borgere i 2030

26. november 2019

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Finn Byrum

Se, hvilke byer, der vil vokse mest de kommende 10 år - og med hvor meget.

1000 nye borgere om året.

Sådan har Vejle Byråds målsætning for befolkningsudviklingen i Vejle Kommune lydt siden 2010. Og ifølge tal fra Vejle Kommune, så vil udviklingen med mange tilflyttere fortsætte de kommende mange år.

Det viser kommunens egen befolkningsprognose, der på basis af historiske data og forventninger til flyttemønstre, fertilitetsniveau og levealder – samt effekten af den forventede boligudbygning i kommunen, forudser udviklingen i befolkningstallet i alle dele af kommunen.

Frem mod 2030 viser prognosen, at Vejle Kommunes befolkningstal vil stige til mere end 125.000 personer. Det er en stigning på rundt regnet 10.000 personer på ti år.

Skibet er ladet med…Ny Rosborg
Det område, der procentmæssigt vil vokse suverænt mest er Skibet. Ifølge prognosen venter man her en vækst på hele 76 procent mellem 2019 og 2030.

Byen, der ligger seks kilometer vest for Vejle vil altså vokse fra et befolkningstal på 2160 i 2019 til 3797 i 2030. Meget af den store vækst i Skibet kan tilskrives, at Vejle Kommune vil igangsætte arbejdet med den kommende Ny Rosborg-bydel, og i denne prognose hører Ny Rosborg-området ind under Skibet.

For Kølholt-området på den østlige side af Skibet er der også igangsat udarbejdelse af en helhedsplan. Her vurderes det, at området kan have et potentiale på mellem 200 og 500 nye boliger, mens Ny Rosborg på langt sigt kan være hjemsted for op imod 10.000 nye borgere.

I forvejen er Skibet meget attraktivt, og området har gennem flere år oplevet stor efterspørgsel. Det bekræfter bosætningsguide i Vejle Kommune, Louise Nielsen, der jævnligt modtager henvendelser fra nye tilflyttere og folk, der overvejer at rykke teltpælene op og placere dem et sted i Vejle Kommune.

– Skibet er et område, der ligger i smuk natur ved Haraldskær og er meget attraktivt for børnefamilier. Rent transportmæssigt har Skibet en god placering for folk, der arbejder ved Lego, og de mange arbejdspladser i Vejle er inden for kort cykelafstand, siger Louise Nielsen.

Vækst i land og by
Dykker man yderligere ned i tallene er det tydeligt, at Vejle by er kommunens store vækstmotor. Her ventes det, at befolkningstallet vil vokse med 19 procent – eller det der svarer til omtrent 3300 personer. Dermed ventes det, at der i 2030 bor 20.500 i Vejle Midtby.

Det er dog langt fra kun i Vejle by, at man vil mærke en stigning i befolkningstallet. I langt de fleste af kommunens byer og lokalsamfund vil befolkningstallet gå frem.

I Børkop forudses det, at befolkningstallet vil stige med omkring 1300 personer, mens der i nærliggende Brejning skal findes plads til ca. 300 flere. I Give og Egtved vil folketallet stige med mere end 200 personer frem til 2030, mens der vil komme mere end 300 flere borgere i Jelling.

Og selvom der tegner til at blive 500 færre personer, der kommer til at på landet, så vil Vejle Kommune fortsat være en kommune med en meget stor befolkning i landområderne. I 2030 vil der nemlig fortsat være mere end 20.000 personer, der er bosiddende uden for byerne.