Glovenlig politiskole slår dørene op i Vejle
Åbenhed og gennemsigtighed har været nøgleord i udformningen af den nye færdigbyggede politiskole i Vejle, der er leveret til tiden – og endda 100 mio. kr. under budget. 30. november har 288 politistuderende første skoledag i de nye og topmoderne rammer.
Når sidste undervisningstime ringer ud på den midlertidige politiskole på Ryes Kaserne i Fredericia, så er det samtidig sidste gang, at politistuderende på den vestdanske politiuddannelse træder ud af porten på den 64 år gamle kaserne i garnisonsbyen.
Henover weekenden bliver de sidste flyttekasser pakket ned, og når de mandag den 30. november pakkes ud igen, bliver det i spritnye omgivelser på den færdigbyggede politiskole på Soldalen 8 i Vejle.
’Uddannelsescenter Vestdanmark’ – som politiskolen officielt hedder – blev 31. august overdraget til Bygningsstyrelsen af hovedentreprenøren Hoffmann A/S, der samlet har brugt 445 mio. kr. på at bygge politiskolen i Vejle. Det er selvfølgelig mange penge, men faktisk har entreprenøren brugt 100 mio. færre kroner end det beløb Folketinget i sin tid afsatte til byggeriet af en vestdansk politiskole.
Rigspolitiet overtog det færdige byggeri 30. september, og har styret efter at flytte fuldt og helt ind til den 30. november når 288 politistuderende har første skoledag i Vejle. Yderligere 96 studerende fra politikadet-uddannelsen vil dagen efter støde til, så det samlede elevtal på politiskolen kommer op på 384.
Nybyggeriet i den nye politiskole i Vejle er mange steder udsmykket med træpaneler, der giver en varm og naturlig stemning.
Politistuderende skal vænnes til nysgerrige blikke
På den nye politiskole, der er indrettet ved og i den tidligere sygeplejeskole i Vejle, er 9800 kvadratmeter nybyggeri, mens 11.900 kvadratmeter er renovering. Alt i alt 21.700 kvadratmeter byggeri på den 60.000 kvadratmeter store grund, hvis store størrelse, der matchede politiets behov, var en af årsagerne til, at det blev besluttet, at den vestdanske politiskole skulle ligge i Vejle.
Når man står midt i den nye skolebygning med idrætshal og magtanvendelsesrum, kan man ikke undgå at lægge mærke til, hvor gennemsigtig bygningen er. Man har simpelthen mulighed for at se på kryds og langs af bygningen. Ens blik bliver ikke i stor grad bremset af vægge. Til gengæld er der rigtig mange vinduer – også ind til idrætshal og magtanvendelsesrum. Og det er ikke tilfældigt, fortæller politikommissær Bent Hedeager Nielsen, fra politiskolen.
– Når de studerende øver magtanvendelse kan deres medstuderende på alle tidspunkter følge med gennem vinduerne. Det er vigtigt, da arbejdet som politibetjent foregår ude i det offentlige rum. Derfor er det vigtigt, at politistuderende vænner sig til, at folk kigger på dem, når de eksempelvis skal pacificere eller anholde en person, forklarer Bent Hedeager Nielsen, der mener, at arkitekterne har været meget lydhøre over for politiets ønsker.
Arkitekterne har også viderefortolket politiets ønske om at vise åbenhed og gennemsigtighed. Det præger nemlig også det nye byggeri på en anderledes måde. Flere steder har man skabt kunstinstallationer, hvor man kan kigge ind bag væggen, så rør og ledninger er blottet, eller ned i jorden under bygningen, hvor en glasmontre er monteret i gulvet. Ifølge Bent Hedeager Nielsen, skal kunstinstallationerne i bygningen vise, at man skal kunne se ind bag overfladen – også på politiet.
- Længdespring med samlede ben er en del af adgangskravet for at blive optaget på politiuddannelsen. Mænd skal kunne springe 210 cm., mens kvinder skal kunne springe 160 cm.
- I magtanveldelsesrummet er der bløde kampsportsmåtter.
- Den store Genforeningsbøg, der blev plantet i 1920
- Det store auditorium har plads til 192 studerende.
- Der er flere kunstinstallationer på den nye politiskole, der skal signalere gennemsigtighed. Man skal kunne kigge ind bag murene.
Galleri: Klik på billedet for at se flere billeder fra den nye politiskole i Vejle.
Første nye politiskole
Med den nybyggede politiskole i Vejle får dansk politi for første gang en helt ny skole. Politiskolen i Brøndby er en ældre folkeskole, som Brøndby Kommune tilbød politiet, da man ikke selv skulle bruge den. I Brøndby ligger øvelsesfaciliteterne på andre matrikler. Derfor er hverdagen fyldt med rigtig meget transport til og fra skolen og øvelsesområderne.
På den nye politiskole i Vejle er alle faciliteter samlet på én og samme matrikel. 20 klasseværelser, 4 storrumsklasseværelser med plads til op til 48 studerende og ét auditorium med plads til 192 kursister, byder studerende og lærere velkommen når de møder ind 30. november. Og læg dertil en stor kullise-by til konkrete politiøvelser og en 400 meter udendørs løbebane.
Og udover at uddanne nye unge politibetjente, kommer politiskolen i Vejle også til at huse politiets efter- og videreuddannelse. I fløjen ud mod Fredericiavej, hvor den tidligere sygeplejeskole hørte til, er der nu etableret 100 værelser med eget toilet og bad, seng, skrivebord, tv og internet, så kursister kan overnatte på selve skolen.
Nybyggeri med et snert af genforeningshistorie
Det er en moderne og flot ny politiskole, der er bygget på Soldalen 8 i Vejle, hvor der for mange år siden lå en bondegård. Bondegården ligger der ikke længere, men faktisk har et særligt element fra gården fået lov at bestå.
I området mellem to røde murstensfløje i det, der var den tidligere sygeplejeskole stod en flot og stor blodbøg. For 100 år siden i genforeningsåret 1920 var bonden fra gården, ifølge Bent Hedeager Nielsen, på Rødding Højskole.
– Ved afslutningen på højskoleforløbet fik alle en blodbøg som de skulle plante når de kom hjem. Således blev mange ’Genforeningsbøge’ plantet rundt om i Danmark og på grunden, hvor politiskolen i dag står har den i de forløbne hundrede år vokset sig stor og flot, forklarer han.
Faktisk havde den vokset sig alt for stor og dens grene nåede nærmest ind over tagene på bygningerne.
– Men vi syntes, at det ville være ærgerligt at fælde et velvokset træ, der tilfører noget stemning til det grønne område mellem bygningerne og som har en vigtig symbolværdi for det sydjyske område, siger Bent Hedeager Nielsen.