Food Innovation House indviet i Vejle

Food Innovation House indviet i Vejle

07. juni 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Torbjørn Næs Bertelsen

Danmarks nye fødevarecenter med udviklingskøkken og demo-supermarked slog 7. juni dørene op til et 3000 m2 stort eksperimentarium for fødevarevirksomheder.

– At spise er at leve.

Med et omskrevet H.C. Andersen-citat indledte Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, torsdag sin tale ved indvielsen af Danmarks nye fødevarecenter – Food Innovation House.

Og netop i Vejle er mad ej blot til lyst. Blandt de par hundrede gæster til indvielsen på Lysholt Allé i Vejle, var mange, der må siges at tilhøre kategorien af folk, der lever for – og af – mad.

Vejle er nemlig en af Danmarks udprægede fødevare-kommuner med flere end 7000 beskæftigede i fødevareerhvervet.

– Derfor ligger dette sted – efter min mening – det helt rigtige sted, lød det fra borgmesteren, der var blandt de indbudte talere til arrangementet, der desuden bød på smagsprøver, lavet af medlemmer af kokkelandsholdet og køkkenpersonalet fra Michelin-restauranterne MeMu og Ti Trin Ned.

Mellem 200 og 300 gæster var mødt frem til indvielsen af det nye Food Innovation House.

Rig mulighed for at eksperimentere
Food Innovation House er virkeliggørelsen af en vision, der ifølge direktør i BS Invest, Jørgen Andersen, startede for flere år siden:

– Dengang var idéen ikke helt moden, men for tre år siden prøvede vi visionen af igen. Denne gang lykkedes det, sagde en smilende Jørgen Andersen, der med BS Invest har været en af hovedaktørerne i tilblivelsen af fødevarehuset.

70 procent af det nye hus er allerede lejet ud til fødevarevirksomheder, der får adgang til at kunne eksperimentere med nye fødevareprodukter i husets udviklingskøkken sammen med indhentede fødevarespecialister, ligesom det også vil være muligt at teste sine produkter i et demo-supermarked.

Her vil kameraer og varmesensorer overvåge test-supermarkedet, så virksomhederne kan blive klogere på forbrugeradfærd og optimere design og emballering af deres produkter.

Den tidligere teammanager for Danmarks kokkelandshold, Per Mandrup (til venstre), står i spidsen for Culinary Institute by VejleErhverv.

Culinary Institute
Det er Bagger-Sørensen familiens investeringsselskab BS Invest, og Eskildsen-familiens holdingselskab Givesco, der står bag Food Innovation House, i samarbejde med SDU, Erhvervsakademi Lillebælt, University College Lillebælt, Madværket, Fødevareklubben, samt en række private fødevarevirksomheder.

Vejle Kommune har også lejet sig ind i det nye fødevarehus, hvor man har etableret Danmarks første Culinary Institute, efter forbillede fra lignende institutioner i USA og de skandinaviske lande.

I spidsen for Vejle Kommunes nye fødevareinstitut står fødevarekonsulenten Per Mandrup. Han er tidligere teammanager for Danmarks kokkelandshold og Danmarks eneste A-dommer ved internationale kokke-konkurrencer.

Han tilbyder både gastronomer og fødevareproducenter at få adgang til instituttets viden, ligesom man kan vælge mellem en masse kursusmuligheder, hvor Per Mandrup og andre madeksperter agerer inspirerende medspillere i virksomhedernes arbejde med at udvikle nye og spændende madprodukter.

– For gastronomisk interesserede private borgere vil vi også tilbyde arrangementer, hvor man for eksempel kan opleve, hvilken betydning gode råvarer har for livskvaliteten, og der vil være events, hvor man kan træne sine smagsløg og opnå større forståelse for madkvalitet, som er en hjørnesten i den spirende danske fødevarekultur, forklarer Per Mandrup.

Du kan se flere billeder fra indvielsen af Food Innovation House ved at klikke på billedet herover.

Levende fødevarehus
Culinary Institute henvender sig særligt til hotel, restaurant og fødevarebranchen, men Per Mandrup ser også et potentiale for at hjælpe nystartede iværksættere inden for fødevareområdet.

Der er dermed lagt op til et levende fødevarehus. Som borgmester Jens Ejner Christensen afslutningsvis udtrykte det:

– Et hus, hvor vi skal mærke, sanse og føle maden. Og hvor frøene skal sås til fremtidens mad.