Flere vejlensiske unge søger ind på erhvervsuddannelser

Flere vejlensiske unge søger ind på erhvervsuddannelser

06. maj 2020

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Unsplash

Antallet af unge i Vejle Kommune, der efter 9. eller 10. klasse har søgt ind på en erhvervsuddannelse som 1. prioritet, er steget med 10 pct. siden 2019.

Vi har hørt det længe. Snart vil der være stor mangel på tømrere, murere, elektrikere og mange andre faggrupper i Danmark, og derfor er der brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse,

Tilsyneladende ser de unge i Vejle Kommune ud til at lytte til formaningerne. En ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at antallet af kommunens unge, der efter 9. eller 10. klasse søger ind på en erhvervsuddannelse som førsteprioritet, er steget med 10 procent i forhold til sidste år.

I alt søgte 337 unge fra Vejle Kommune ind på en erhvervsuddannelse. Det er 30 flere end i 2019 og en stigning på 15 procent siden 2018.

Faglærte i høj kurs
Andelen af en ungdomsårgang, der vælger en erhvervsuddannelse som førsteprioritet, ligger med de nye tal på 22,2 procent. Det er en stigning på 1,5 procentpoint i forhold til i fjor.

– Vi har i flere år set en stigende efterspørgsel på faglærte medarbejdere. Derfor er det aldeles glædeligt, at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne, siger Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, der samtidig roser kommunens folkeskoler, for at klæde de unge godt på, til at kunne vælge en ungdomsuddannelse.

Jens Ejner Christensen er jævnligt i kontakt med lokale virksomhedsledere, og ifølge borgmesteren er signalet fra erhvervslivet ikke til at tage fejl af:

– Virksomhederne efterspørger i stigende grad dygtige elektrikere, tømrere og andre med hænderne skruet godt på. Vi har de seneste år set en støt stigende søgning til erhvervsuddannelserne og fortsætter det, kan vi stille og roligt nærme os den nationale målsætning om, at 25 procent af en ungdomsårgang søger en erhvervsuddannelse. Det vil give et godt rekrutteringsgrundlag for vores virksomheder og et attraktivt jobmarked for de unge faglærte, siger borgmesteren.

Uddannelser med stigende søgning
Ser man på de enkelte erhvervsuddannelserne i Vejle, så er fremgangen også tydelig. I år har Campus Vejle fået 98 ansøgninger til sine erhvervsuddannelser, hvilket er en stigning på 5 i forhold til 2019. Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens har man modtaget 134 ansøgninger, hvilket er 19 flere end året før.

Hos Syddansk Erhvervsskole, der er fordelt på adresser i Odense og i Vejle, har man modtaget 307 ansøgninger til skolen på Boulevarden i Vejle. Disse ansøgere kommer både fra Vejle Kommune og fra andre kommuner.

Årets tal for ansøgninger til ungdomsuddannelserne viser, at Vejle er den kommune i Region Syddanmark med næstflest ansøgninger til erhvervsuddannelser – kun overgået af Odense. Odenses forspring er dog skrumpet en del. I 2019 søgte 58 flere unge mod ungdomsuddannelserne i Odense frem for Vejle. I 2020 er dette tal reduceret til 24.