Fjordenhus, Havneøen og bolig i Brejning vandt Vejle-Prisen

Fjordenhus, Havneøen og bolig i Brejning vandt Vejle-Prisen

08. oktober 2019

Foto: Vejle Kommune

Enestående byggeri på havnefronten og et helstøbt og velproportioneret enfamiliehus i Brejning blev sejrherrerne, da Vejle-Prisen 2018 og Borgernes Arkitekturpris blev uddelt i Skyttehushaven mandag 7. oktober.

Den er blevet omtalt i både nationale og internationale magasiner, den har været omdrejningspunktet for en Audi reklame, og nu kan den bryste sig af både Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris. Der er naturligvis tale om Kirk Kapitals firmadomicil Fjordenhus på Havneøen.

Plakette til Fjordenhus

I dommerpanelets begrundelse fremhæves det, at Fjordenhus er et ikonisk værk, som har det ene ben i arkitekturen og det andet ben i kunsten.
Bag det imponerende bygningsværk står kunstneren Olafur Eliason og Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S.

Fjordenhus er skabt af den verdenskendte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Firmadomicilet blev også valgt blandt de fem nominerede til Borgernes Arkitekturpris, som i alt 854 borgere har deltaget i afstemningen af. Udover diplomer for Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris modtager Fjordenhus også en plakette til indmuring på bygningen, der kun gives til særlige gode eksempler på arkitektur, der tjener som inspiration til kommunens arkitekturpolitik.

Stor variation, men alligevel vellykket helhed

Vejle-Prisen er dog ikke kun uddelt til Fjordenhus. Den er også tildelt etageboligerne på Havneøen 8-11 og boligen på Mamrelund 7 nord for Brejning.

Om etageboligerne Havneøen 8-11 lyder skudsmålet bl.a. fra dommerpanelet:

“De enkelte bygninger er opført over den samme skabelon, men med stor variation i facaderne. Derfor fremstår de forskellige, men opleves alligevel som en vellykket helhed.”

Bag etageboligerne står Arkitema Architects med Kirk Kapital A/S som bygherre.

Helstøbt og godt proportioneret bolig

På Mamrelund 7 nord for Brejning sørgede Lars Toustrup-Andersen og Annemette Ravn Elkjær sidste år for at rejse en privatbolig tegnet af Tegnestuen Lorenzen, som har gjort stærkt indtryk på Vejle-Prisens dommerpanel.

Huset på Mamrelund 7 i Brejning er tegnet af Tegnestuen-Lorenzen

Enfamiliehuset fremstår lukket ud mod vejen, men mod vest åbner det sig i næsten hele facadens længde mod terrasse, have og udsigt.
Dommerpanelet kalder boligen for helstøbt, godt proportioneret og med et stærkt arkitektonisk greb.