Erhvervskonference: Klimaudfordringer skal ikke eksporteres

Erhvervskonference: Klimaudfordringer skal ikke eksporteres

24. september 2019

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Nils Rosenvold

FN´s 17 verdensmål var temaet for årets erhvervskonference. Fra scenen i Vejle Musikteater kunne deltagerne høre inspirerende indlæg fra AUDI Danmark og klimahelten fra Samsø.

Årets erhvervskonference, i Vejle Musikteater 19. september, om FN´s 17 verdensmål var samtidig også den sidste top-event i forbindelse med den erhvervspolitiske proces, som skal tegne Vejle Kommune frem mod 2025.

Borgmester Jens Ejner Christensen bød erhvervskonferencens deltagere velkommen til en aften med fokus på klimatilpasninger. 

Med den grønne omstilling i centrum bød borgmester Jens Ejner Christensen deltagerne til årets erhvervskonference velkommen med en påmindelse om, hvorfor hele verden har fokus på klimatilpasninger.

– Den 29. juli i år var en helt speciel og tankevækkende dag. Det var nemlig den dag, hvor verdens befolkning havde brugt jordens resurser for hele 2019, sagde borgmester Jens Ejner Christensen og opfordrede samtidig til handling:

– Det kalder på, at vi tager stilling til vores egne handlinger, og at vi passer på de resurser, vi har. Vi har en naturlig del af ansvaret, og vi skal derfor også gå forrest med den dagsorden, som kommer til præge udviklingen i fremtiden.

Samsø eksporterer ikke problemet

Søren Hermansen står bag det grønne mirakel på Samsø, og han var inviteret til Vejle for at fortælle om den udvikling, øen har gennemgået. Da Samsø tog klima-kampen op, var den ikke engang startet, og bæredygtighedsmålene var ikke opfundet. Alligevel er øen på 10 år blevet selvforsynende med vedvarende energi, og der er ombygget projekter for 500 millioner kr.

Galleri: Se billederne fra årets erhvervskonference

Et af projekterne har været at få folk til at købe en elbil. Derfor gik Samsø Kommune forrest og skiftede alle sine biler til elbiler, og kommunen lavede også en elbilstankstation som en stor solcellegarage. Derudover blev der købt store batterier, så elbilerne også kan lades op, når solen ikke skinner. Senest har øen investeret i en hybrid-færge med elmotorer, som sejler på biogas.

– Vi er centrum i vores eget liv, og det går vi rigtig meget op i. Det næste kloge vi laver, laver vi hjemmefra. Det laver vi fra der, hvor vi står, for vi eksporterer ikke problemet til et andet sted, men tager det hjem til os selv og undersøger, hvad vi kan gøre ved det. Vi skal påtage os ansvaret for det problem, vi har, fortalte Søren Hermansen.

Og kodeordet for at komme i gang med den bæredygtige omstilling handler, ifølge Søren Hermansen, om et stærkt fællesskab.

– Fælleskabet er i virkeligheden en brændende platform, et vigtigt emne, og nogle svar, som starter med, hvordan, hvem, og hvad skal vi – men ikke noget med hvorfor.

AUDI on demand

Samsø har taget klima-kampen op og investeret i elbiler, og netop bilindustrien er en af de brancher, som arbejder benhårdt på at finde den optimale klimavenlige løsning til kundernes mobilitetsbehov. AUDI er som andre bilproducenter derfor i gang med at udvikle et nyt grøn produktsortiment, og de lancerede i 2018 sin første elbil.

– Tesla har i den grad banet vejen for elbiler i Danmark, og sat en omstilling i gang hos de danske bilister. AUDI er kommet på markedet med Etron, og det er vigtigt at kunne tilbyde vores kunder en elbil. Men vi hjælper hinanden i forhold til elbiler, for vi har brug for en omstilling, der er større, end vi kan klare alene, fortalte Lars Kornelius, direktør for AUDI Danmark.

AUDI er en af mange bilproducenter som er i gang med en grøn omstilling. 

For AUDI handler det om at kunne levere den individuelle mobilitet, der er behov for, når der er behov for det. Men den grønne omstilling kræver, ifølge Lars Kornelius, også et nyt mindset, hvor kunderne er i fokus og ikke bilen.

– Vi køber biler efter vores maksimale behov. Derfor kører mange rundt i en stationcar, selvom de kun har brug for ekstra plads i forbindelse med ferier. Men det er helt forståelig med det afgiftssystem, vi har i Danmark, siger Lars Kornelius, og tilføjer:

– I dag har vi AUDI Select, hvor man kan skifte bilmodel hvert halve år. I fremtiden vil vi tilbyde AUDI on demand, hvor vi ikke sælger en bil til kunden, men et mobilitetsbehov. Her vil man kunne booke bilen i det tidsrum, man har behov for, uanset om det er tre timer eller tre dage.

-Biler holder rigtig meget stille nu, men når de bliver selvkørende, bliver de helt sikkert også mere delt, så man kun får den mobilitet, man har behov for.

Meget af den teknologi, selvkørende biler benytter, findes allerede, og mange biler har førerløseegenskaber. Derfor kræver det, ifølge Lars Kornelius, at lovgivningen tillader førerløse biler, før udviklingen kan ske.

Klog på klima

Erhvervskonferencen sluttede med en verdensmål-bezzerwizzer quiz med Sebastian Dorset, hvor de fremmødte deltagere fik testet deres viden om klimaudfordringer.

Bag konferencen står Vejle Kommune i samarbejde med BusinessVejle, City Vejle, AKTIVerhverv Egtved, Vejle Boldklub og Give Handel & Erhverv.